- BEFRIDD: Generalløytnant Abdul-Wahad al-Saadi i den irakiske hæren erklærer at byen Fallujah er befridd fra IS etter en flere uker lang militæroffensiv. Foto: Haidar Mohammed Ali / AFP / NTB Scanpix
- BEFRIDD: Generalløytnant Abdul-Wahad al-Saadi i den irakiske hæren erklærer at byen Fallujah er befridd fra IS etter en flere uker lang militæroffensiv. Foto: Haidar Mohammed Ali / AFP / NTB ScanpixVis mer

Iraks hær: Fallujah er befridd fra IS

En høytstående leder i den irakiske hæren erklærer at byen Fallujah er befridd fra IS etter flere uker lang militæroffensiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Irakiske regjeringsstyrker inntok søndag bydelen al-Julan nordvest i Fallujah, som var den siste IS-kontrollerte delen i storbyen, opplyser generalløytnant Abdul-Wahad al-Saadi til nyhetsbyrået AP.

Da irakiske styrker lyktes med å gjenerobre byen Ramadi i desember i fjor, ble Fallujah raskt utpekt som den neste byen på lista til irakerne.

Storoffensiven startet i slutten av mai. Iraks statsminister Haider Al-Abadi erklærte den gang at IS ikke hadde noe annet valg enn å flykte.

- Den er nå avsluttet og byen er fullstendig frigjort, sier al-Saadi.

- Viktig symbolsk seier

Fallujah var den første irakiske byen som falt i terrorgruppa IS' hender, da den ble erobret i januar 2014. Byen har lenge vært et symbol på radikal sunni-islam i Irak.

- Dette er en viktig symbolsk seier for irakiske myndigheter. Det viser at man kan bekjempe ISIL, sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole til Dagbladet.

KOMMANDØRKAPTEIN: Per Christian Gundersen. Foto: Forsvaret
KOMMANDØRKAPTEIN: Per Christian Gundersen. Foto: Forsvaret Vis mer

Tradisjonelt sunni-kontrollerte Falluja ligger under seks mil unna den irakiske hovedstaden Bagdad, og har fungert som en viktig base for IS i forbindelse med deres angrep i og rundt hovedstaden.

- Fallujah er en sterk sunni-bastion i Al Anbar-provinsen, som har gitt kort vei for selvmordsbombere og andre som vil angripe sjia-områdene rundt Bagdad, sier Gundersen.

Kritisk tid

Irakiske myndigheter har ikke etterlatt noen tvil om at de ville drive IS ut av byen. Byen har de siste ukene vært omringet av sjia-milits, iranske styrker og den irakiske hæren.

Men det er sunni-milits som fikk hovedjobben med å kjempe seg gjennom byen, for å drive ut IS-krigerne. For det ville vært politisk nærmest umulig for sjia-milits å nedkjempe sunni-gruppa Den islamske stat (IS), i Falluja, foran øynene på sunni-muslimer, som dominerer i Falluja.

- Det er kritisk at irakiske myndigheter passer på at dette ikke blir en kamp mellom sjia- og sunni-muslimer, sier han og legger til:

- Bruk av sjia-militser i disse kjerneområdene for sunni-muslimene vil øke motstanden mot regjeringen og øke tilslutningen til radikale grupper. Det er derfor viktig at de som nå skal ta over kontrollen i Fallujah har et sunni-muslimsk ansikt, sier Gundersen.

SJELDNE BILDER: IS-krigeren Abu Radhwan hadde festet et kamera på hjelmen under denne kampen mellom IS og kurdiske Peshmerga-styrker i Irak. Radhwan døde under dette angrepet. Video: Reuters Vis mer