Iraks leder slåss for livet etter å ha blitt kastet

Bitter maktkamp i landet som faller fra hverandre.

STØTTER MALIKI: Demonstrasjoner i Bagdad til støtte for den avsatte statsminister Maliki, som så langt nekter å trekke seg. REUTERS/Ahmed Saad Scanpix
STØTTER MALIKI: Demonstrasjoner i Bagdad til støtte for den avsatte statsminister Maliki, som så langt nekter å trekke seg. REUTERS/Ahmed Saad ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iraks mangeårige leder Nuri al-Maliki ble mandag erstattet som statsminister, og erstattet av Haidar al-Abadi i det Malaki oppfatter som en palassrevolusjon.

Maliki svarte med å sende milits og spesialstyrker ut i Bagdads gater. Abadi har i mange år vært en av Malikis sersjanter i majoritetsbefolkningen, shiaene.

Skjebnetimer Så lenge palassrevolusjonen ikke er gjennomført kan det splittede landet Irak også oppleve en farlig splittelse blant shiaene, som både Maliki og Abadi tilhører. De kommer begge fra paraplyorganisasjonen for shia-partier i Irak, Rettsstaten.

- De neste timene vil bli et være eller ikke være for Irak. Malikis reaksjon på shia-blokkens angrep på ham vil være nøkkelen. Han kan gå nå, eller brenne Irak, skriver den irakiske intellektuelle Haydar al-Khoei på sin Twitter-konto, ifølge The Financial Times.

Malikis svar var å sende sikkerhetstyrker, som han i utgangspunktet har tatt personlig kontroll over, ut i Bagdads gater.

Maliki gikk i går kveld på nasjonalt TV og sa at utnevnelsen av Abadi var en «farlig feil», og at «vi vil rette opp feilen», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kupp med bred støtte Det var den nye kurdiske presidenten Fouad Masoum som utnevnte Abadi, utnevnelse av statsminister er en av de få fullmaktene Iraks president - som ifølge sedvane er kurder - har.

Mens Bagdad venter i spenning på at i det minste noen brikker skal falle på plass, sier en høytstående regjeringskilde til Reuters at selv om det var Maliki som ga ordre om å sende sikkerhetsstyrker ut i Bagdads gater, så skal kommandantene i sikkerhetsstyrkene ha sverget troskap til president Masoum, og bedt dem om å respektere utnevnelsen av Abadi til statsminister.

Kuppet mot Maliki har bred støtte. Ved siden av at Iraks kurdere og sunnier støtter det, har det også støtte fra stadig flere av majoritetsbefolkningen, shiaene. USA og FN støtter også utnevnelsen av Abadi.

Faller for eget grep USA mener Malikis utstøtelse av sunnier har bidratt til borgerkrigen og det sunni-ledete opprøret ledet av ekstremistene i ISIL. De har tatt kontroll over en tredel av Irak, og truer med å utrydde Yezidene, som også betraktes som vantro av krigerne i ISIL, som nå har tatt navnet Den islamske stat, og hevder å ha opprettet et kalifat.

De truer også kurderne i nord, som USA nå støtter med våpen for å stanse ISIL. Et kalifat kan i teorien være styrende for alle muslimer.

Hvis Maliki står for fall i Irak, så har han falt for eget grep. I åtte år, etter at Saddam Hussein ble kastet i den USA-ledete invasjonen, har Maliki vært statsminister. Men i forbindelse med sunni-opprøret og borgerkrigen har det blitt maktpåliggende for USA å fjerne Maliki. Han sto i veien for den nasjonale enheten som trengs å bygges i Irak, har vært den amerikanske tankegangen.

NY STATSMINISTER: Haider al-Abadi. AP Photo/Hadi Mizban Scanpix
NY STATSMINISTER: Haider al-Abadi. AP Photo/Hadi Mizban Scanpix Vis mer