Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iraks milliarder i FNs hender

Irak har 80 milliarder kroner på konto etter salg av olje. Foreløpig vet ingen hva man skal gjøre med dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): 3. juni er FNs frist for å finne svar på hva man skal gjøre med pengene. Da løper det nåværende olje-for-mat-programmet ut.

Det er ventet at Sikkerhetsrådet vil vedta en stor Irak-resolusjon som omfatter en rekke uavklarte spørsmål. USA arbeider med en tekst, som kan foreligge denne uka. Det store spørsmålet som uroer mange i FN, er imidlertid hvor interessert USA egentlig er i å dra FN inn i etterkrigssituasjonen i Irak. USA er okkupasjonsmakt i Irak og har ifølge folkeretten både plikter og rettigheter.

Stabiliseringsstyrke

Dragkampen i ukene framover vil trolig stå om okkupantrollen kontra FN.

Det gjelder for eksempel etableringen av en stabiliseringsstyrke i Irak. De europeiske land vil gi den et FN-mandat, mens det er usikkert om USA ønsker dette. Forhandlinger er i gang med Polen og Danmark. Norges rolle vil trolig bli tatt opp når statsminister Kjell Magne Bondevik møter George W. Bush i Washington D.C.

Sanksjonene

Sanksjonene mot Irak og olje-for-mat-programmet er FN-anliggender. De må avklares i Sikkerhetsrådet enten USA vil eller ikke. USA vil ha sanksjonene opphevet, og fikk for noen uker siden uventet støtte av Frankrike, som har store økonomiske interesser i Irak. Russland er mer avventende og vil først ha påvist at Irak ikke har masseødeleggelsesvåpen.

Milliardene

Olje-for-mat programmet ga Irak anledning til å selge olje mot å dokumentere at pengene ble brukt til sivile formål. På denne kontoen står det nå 80 milliarder kroner. Hvem som skal få hånd om disse pengene, og hvem som skal stå for oljesalg etter 3. juni, er andre uavklarte spørsmål. Saddam Hussein-regimet hadde inngått kontrakter for rundt 70 milliarder kroner før det ble styrtet, mange av dem med Frankrike og Russland.

Et annet punkt på FNs lange liste over Irak-saker er en internasjonal anerkjennelse av en overgangsregjering i landet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media