Iraks sikkerhet på prøve under pilegrimsferd

Irakiske sikkerhetsstyrker må håndtere hundretusener av sjiamuslimer som går pilegrimsferd.

BAGDAD I DAG: Sjiamuslimske pilegrimer ber ved en helligdom i Bagdad. Den store pilegrimsferden er den første store utfordringen for de irakiske sikkerhetsstyrkene etter at amerikanerne overlot ansvaret for sikkerheten til landets egne styrker. Foto: AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE / Scanpix
BAGDAD I DAG: Sjiamuslimske pilegrimer ber ved en helligdom i Bagdad. Den store pilegrimsferden er den første store utfordringen for de irakiske sikkerhetsstyrkene etter at amerikanerne overlot ansvaret for sikkerheten til landets egne styrker. Foto: AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundretusener av sjiamuslimer valfarter i disse dager til Bagdad. Pilegrimsferden er en utfordring for de irakiske sikkerhetsstyrkene, som nå må håndtere situasjonen alene.

I forrige måned trakk USA alle sine styrker ut av alle byer i Irak. Samtidig er det ventet et rekordstort antall pilegrimer ved imam Moussa al-Kadhims helligdom nord i hovedstaden Bagdad.

Både fredag og lørdag gikk pilegrimer tett i tett langs veien til helligdommen, som har vært åsted for noen av Iraks blodigste terrorangrep etter den USA-ledede invasjonen av landet i 2003.

Pilegrimene må passere tre kontrollposter før de slipper inn til helligdommen, og hver enkelt pilegrim blir kroppsvisitert. Samtidig blir luftrommet patruljert av helikoptre, og det er satt opp overvåkingskameraer i området.

I dagene fram mot minnemarkeringen lørdag var det ikke gjennomført angrep i nærheten av helligdommen, men flere pilegrimer ble drept i angrep andre steder i hovedstaden.

I 2005 oppsto det panikk i folkemengden nær helligdommen som følge av et rykte om et bombeangrep. Mer enn 1.000 pilegrimer mistet livet.

(NTB)