BAGDAD I DAG: Sjiamuslimske pilegrimer ber ved en helligdom i Bagdad. Den store pilegrimsferden er den første store utfordringen for de irakiske sikkerhetsstyrkene etter at amerikanerne overlot ansvaret for sikkerheten til landets egne styrker. Foto: AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE / Scanpix
BAGDAD I DAG: Sjiamuslimske pilegrimer ber ved en helligdom i Bagdad. Den store pilegrimsferden er den første store utfordringen for de irakiske sikkerhetsstyrkene etter at amerikanerne overlot ansvaret for sikkerheten til landets egne styrker. Foto: AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE / ScanpixVis mer

Iraks sikkerhet på prøve under pilegrimsferd

Irakiske sikkerhetsstyrker må håndtere hundretusener av sjiamuslimer som går pilegrimsferd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundretusener av sjiamuslimer valfarter i disse dager til Bagdad. Pilegrimsferden er en utfordring for de irakiske sikkerhetsstyrkene, som nå må håndtere situasjonen alene.

I forrige måned trakk USA alle sine styrker ut av alle byer i Irak. Samtidig er det ventet et rekordstort antall pilegrimer ved imam Moussa al-Kadhims helligdom nord i hovedstaden Bagdad.

Både fredag og lørdag gikk pilegrimer tett i tett langs veien til helligdommen, som har vært åsted for noen av Iraks blodigste terrorangrep etter den USA-ledede invasjonen av landet i 2003.

Pilegrimene må passere tre kontrollposter før de slipper inn til helligdommen, og hver enkelt pilegrim blir kroppsvisitert. Samtidig blir luftrommet patruljert av helikoptre, og det er satt opp overvåkingskameraer i området.

I dagene fram mot minnemarkeringen lørdag var det ikke gjennomført angrep i nærheten av helligdommen, men flere pilegrimer ble drept i angrep andre steder i hovedstaden.

I 2005 oppsto det panikk i folkemengden nær helligdommen som følge av et rykte om et bombeangrep. Mer enn 1.000 pilegrimer mistet livet.

(NTB)