FEIRER: Soldater fra den irakiske hæren samles søndag 9. juli for å feire regjeringsstyrkened deier over IS etter en ni måneder lang offensiv. Foto: Scanpix
FEIRER: Soldater fra den irakiske hæren samles søndag 9. juli for å feire regjeringsstyrkened deier over IS etter en ni måneder lang offensiv. Foto: ScanpixVis mer

IS i Mosul:

Iraks statsminister erklærer seier over IS i Mosul

Iraks statsminister Haider al-Abadi kom søndag til Mosul for å feire regjeringsstyrkenes seier over IS etter en ni måneder lang offensiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abadi kom søndag selv til Mosul for å erklære den endelige seieren over IS' siste bastion i Irak. USAs utsending til koalisjonen mot IS, Brett McGurk, bekrefter at Abadi var kommet til byen for å gratulere regjeringsstyrkene.

- Den øverstkommanderende for de irakiske styrkene, Haidar al-Abadi, er ankommet til den befridde byen Mosul og har ønsket de heroiske soldatene og det irakiske folk lykke til med den store seieren, heter det i en kunngjøring fra Abadis kontor.

- Fortsatt kamper

Tidligere søndag meldte sikkerhetskilder at soldatene var bare få meter fra å ha kontroll over hele byen, og at noen av de siste IS-krigerne i byen kastet seg i elva Tigris for å komme seg unna.

VENTER: En gutt sitter ved siden av en uklar tegning av IS-flagget. Han venter inne i et hus på å bli tatt med ut av gamlebyen i Mosul søndag, mens det fremdeles pågår kamper mellom de irakiske styrkene og IS-krigere. Foto: Scanpix
VENTER: En gutt sitter ved siden av en uklar tegning av IS-flagget. Han venter inne i et hus på å bli tatt med ut av gamlebyen i Mosul søndag, mens det fremdeles pågår kamper mellom de irakiske styrkene og IS-krigere. Foto: Scanpix Vis mer

Til tross for at Abadi har erklært seier over IS, melder blant andre nyhetsbyrået AFP at det fortsatt pågår kamper enkelte steder i den irakiske storbyen. Skyting kunne fortsatt høres i det statsministerens kontor gikk ut med uttalelsen.

Statlig irakisk TV melder ifølge CNN at IS-krigere fortsatt holder stand i en bydel.

IS-LIK I GATENE: Siden oktober i fjor har den USA-ledede koalisjonen kjempet for å ta tilbake Iraks nest største by Mosul fra Den islamske stat (IS), som tok kontrollen sommeren 2014. Her er sterke dronebilder av de massive ødeleggelsene. Video: CNN Vis mer

Forskanset seg i gamlebyen

VIL UT: Sivile familer venter på å få komme seg ut av gamlebyen i Mosul søndag. Foto: Scanpix
VIL UT: Sivile familer venter på å få komme seg ut av gamlebyen i Mosul søndag. Foto: Scanpix Vis mer

Den irakiske offensiven for å drive den ytterliggående islamistgruppa IS ut av Mosul har vart i ni måneder. De siste ukene har vært tunge siden IS-krigere forskanset seg i de smale gatene i Vest-Mosuls gamleby.

Regjeringsstyrkene har hatt støtte fra forskjellige sjiamuslimske militsgrupper og av de kurdiske styrkene i Nord-Irak, samt flystøtte fra USA og andre land i koalisjonen for å bekjempe IS.

Rundt 915.000 innbyggere har forlatt hjemmene sine i Mosul siden offensiven startet i oktober, ifølge nye tall fra FN tidligere i uka.