FEIRER: Soldater fra den irakiske hæren samles søndag 9. juli for å feire regjeringsstyrkened deier over IS etter en ni måneder lang offensiv. Foto: Scanpix
FEIRER: Soldater fra den irakiske hæren samles søndag 9. juli for å feire regjeringsstyrkened deier over IS etter en ni måneder lang offensiv. Foto: ScanpixVis mer

IS i Mosul:

Iraks statsminister erklærer seier over IS i Mosul

Iraks statsminister Haider al-Abadi kom søndag til Mosul for å feire regjeringsstyrkenes seier over IS etter en ni måneder lang offensiv.

Abadi kom søndag selv til Mosul for å erklære den endelige seieren over IS' siste bastion i Irak. USAs utsending til koalisjonen mot IS, Brett McGurk, bekrefter at Abadi var kommet til byen for å gratulere regjeringsstyrkene.

- Den øverstkommanderende for de irakiske styrkene, Haidar al-Abadi, er ankommet til den befridde byen Mosul og har ønsket de heroiske soldatene og det irakiske folk lykke til med den store seieren, heter det i en kunngjøring fra Abadis kontor.

- Fortsatt kamper

Tidligere søndag meldte sikkerhetskilder at soldatene var bare få meter fra å ha kontroll over hele byen, og at noen av de siste IS-krigerne i byen kastet seg i elva Tigris for å komme seg unna.

VENTER: En gutt sitter ved siden av en uklar tegning av IS-flagget. Han venter inne i et hus på å bli tatt med ut av gamlebyen i Mosul søndag, mens det fremdeles pågår kamper mellom de irakiske styrkene og IS-krigere. Foto: Scanpix
VENTER: En gutt sitter ved siden av en uklar tegning av IS-flagget. Han venter inne i et hus på å bli tatt med ut av gamlebyen i Mosul søndag, mens det fremdeles pågår kamper mellom de irakiske styrkene og IS-krigere. Foto: Scanpix Vis mer

Til tross for at Abadi har erklært seier over IS, melder blant andre nyhetsbyrået AFP at det fortsatt pågår kamper enkelte steder i den irakiske storbyen. Skyting kunne fortsatt høres i det statsministerens kontor gikk ut med uttalelsen.

Statlig irakisk TV melder ifølge CNN at IS-krigere fortsatt holder stand i en bydel.

IS-LIK I GATENE: Siden oktober i fjor har den USA-ledede koalisjonen kjempet for å ta tilbake Iraks nest største by Mosul fra Den islamske stat (IS), som tok kontrollen sommeren 2014. Her er sterke dronebilder av de massive ødeleggelsene. Video: CNN Vis mer

Forskanset seg i gamlebyen

VIL UT: Sivile familer venter på å få komme seg ut av gamlebyen i Mosul søndag. Foto: Scanpix
VIL UT: Sivile familer venter på å få komme seg ut av gamlebyen i Mosul søndag. Foto: Scanpix Vis mer

Den irakiske offensiven for å drive den ytterliggående islamistgruppa IS ut av Mosul har vart i ni måneder. De siste ukene har vært tunge siden IS-krigere forskanset seg i de smale gatene i Vest-Mosuls gamleby.

Regjeringsstyrkene har hatt støtte fra forskjellige sjiamuslimske militsgrupper og av de kurdiske styrkene i Nord-Irak, samt flystøtte fra USA og andre land i koalisjonen for å bekjempe IS.

Rundt 915.000 innbyggere har forlatt hjemmene sine i Mosul siden offensiven startet i oktober, ifølge nye tall fra FN tidligere i uka.