Iraks statsminister går ikke av etter press fra USA

Krever Malikis avgang for å hjelpe til i krigen.

KREVER HANS HODE PÅ ET FAT : Iraks statsminister Nouri al-Maliki.   AFP PHOTO / IRAQI TV  Scanpix
KREVER HANS HODE PÅ ET FAT : Iraks statsminister Nouri al-Maliki. AFP PHOTO / IRAQI TV Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Presset mot Iraks statsmnister Nouri al-Maliki øker fra dag til dag. I ettermiddag måtte en talsmann for Maliki si at statsministeren ikke vil trekke seg som en betingelse for amerikansk hjelp til å slå ned det sunni-ledete opprøret som er i ferd med å rive Irak i filler.

Malikis tid er ute Den irakiske regjeringen er desperat for å få hjelp i krigen som de har tapt hele tida siden ekstremistene i Den islamistisle staten Irak og Levanten, ISIL, erobret Iraks nest største by Mosul for halvannen uke siden. Siden har de tatt by etter by, står seks mil utenfor hovedstaden Bagdad, og slåss nå om kontrollen over Iraks største oljerafineri Bariji.

Utenriksminister Hoshyar Zebari ba i går åpent om amerikansk hjelp til å bombe ISILs framrykkende styrker i et intervju på TV-stasjonen  al-Abariya.

Men I USA krever både republikanerne og demokratene at statsministeren må trekke seg hvis USA skal hjelpe det desperate regimet i Bagdad med bomber og etterretning. Den demokratiske lederen av Senatets etterretningskomte, den mektige Dianne Feistein, sier rett ut at Malikis regjering «må gå hvis du skal få noen forsoning». Den republikanske veteranen i Senatets utenrikskomite, John McCain, har bedt president Barack Obama om å bruke fly til å bombe ISILs stillinger, «og gjøre det helt klart at Malikis tid er ute».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer