VIL HA NY STEMMEOPPTELLING: Irakerne gikk til valgurnene 7. mars i år. Stemmene telles manuelt hos den uavhengige valgkommisjonen i Bagdad. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
VIL HA NY STEMMEOPPTELLING: Irakerne gikk til valgurnene 7. mars i år. Stemmene telles manuelt hos den uavhengige valgkommisjonen i Bagdad. Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer

Iraks statsminister krever ny stemmeopptelling

8 000 stemmer skiller rivalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Iraks statsminister Nuri al-Maliki krever ny opptelling av stemmene fra valget 7. mars på grunn små marginer.

Men valgkommisjonen avviser kravet.

Prognosene fra valget viser at den sjiamuslimske Rettsstatskoalisjonen, ledet av al-Maliki, har fått om lag 8 000 færre stemmer enn den sekulære Iraqiya-koalisjonen, med Iyad Allawi i spissen.

Per i dag er 92 prosent av stemmene talt opp.

Ifølge en kunngjøring fra Statsministerens kontor er hensikten med en ny opptelling å «bevare den politiske stabiliteten, forbedre sikkerheten i landet og unngå mer vold».

Landets president, Jalal al-Talibani, støtter statsministerens krav.

Håndtelling- Som president er jeg forpliktet til å bevare grunnloven og Iraks integritet. Jeg ber derfor valgkommisjonen å telle stemmene for hånd, sier han.

Statsministerens politiske rivaler reagerer imidlertid sterkt på al-Malikis krav.

Intisar Allawi fra Iraqiya-koalisjonen kaller det «en trussel» mot valgkommisjonen i landet.

- Han prøver å tvinge dem til å jukse på Rettsstatskoalisjonens vegne. Når han er i ledelsen, sier Al-Maliki at valgkommisjonen er rettferdig. Når han ligger under, anklager han dem for fusk, sier Allawi.

Han sikter til de motstridende signalene statsministeren har sendt den siste tiden.

Senest for en uke siden sa nemlig al-Maliki at han ikke hadde stort å utsette på valgkommisjonens arbeid.

Ali al-Mussawi, en av statsministerens rådgivere, mener at opptellingen gikk fint helt til to tredeler av stemmene var talt opp.

Deretter begynte resultatene å svinge på «ulogisk vis».

- En opptelling er den enkleste måten å sørge for at alt har gått skikkelig for seg, sier han.

Skeptisk valgkommisjon Valgkommisjonens leder Faraj al-Haidiri sier det er altfor tidkrevende å telle stemmene for hånd.

- Etter å ha sjekket resultatene grundig, har vi gitt CD-er med resultatene til de involverte partene, sier han.

- Om de mener det har skjedd en feil et eller annet sted, kan de be oss telle det valglokalets stemmer på nytt. Men vi kommer ikke til å telle alle stemmene fra hele Irak.


(NTB)


RIVALER: Iraks statsminister Nuri al-Maliki (v.) leder den sjiamuslimske Rettsstaskoalisjonen. Hans argeste konkurrent er landets tidligere statsminster Iyad Allawi som fronter Iraqiya-koalisjonen. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
RIVALER: Iraks statsminister Nuri al-Maliki (v.) leder den sjiamuslimske Rettsstaskoalisjonen. Hans argeste konkurrent er landets tidligere statsminster Iyad Allawi som fronter Iraqiya-koalisjonen. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer