Iraks statsminister: – Vi klarer oss uten USA

Ny uroligheter i Bagdad i dag, åtte personer drept. Irak mener de kan klare seg uten USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iraks statsminister Nouri al-Maliki mener at den irakiske hæren og politiet er i stand til å håndtere sikkerheten når amerikanerne forlater landet, og at de kan gjøre det når som helst.

– Vi er i stand til å ta fullt ansvar uansett når de internasjonale styrkene måtte finne på å trekke seg ut, sier han, ifølge nyhetsbyrået AP.

Store uroligheter

al-Malikis uttalelser kommer samtidig som urolighetene fortsetter i Bagdad. I dag ble minst åtte personer drept ifølge AP, etter at en bilbombe eksploderte utenfor en bygning og en selvmordsbomber kjørte en bil stappet med eksplosiver inn i bensinstasjon-kø.

I dag offentliggjorde også det britiske nyhetsbyrået Reuters at en av deres tolker i landet er skutt og drept.

Oversetteren ble drept onsdag denne uka, da han kjørte bil gjennom et område av byen som er kjent for tilbakevendende kamper mellom sjia- og sunnimuslimer.

Statsministerens uttalelser står også i sterk kontrast til at Iraks utenriksminister, Hoshyar Zebari, tidligere denne uka advarte mot borgerkrig og at regjeringen ville kollapse hvis amerikanerne trakk seg ut av landet.

I tillegg har den den amerikanske hæren denne uka sagt at de irakiske styrkene er blitt mer avhengige av de amerikanske bidragene. Antallet irakiske styrker som er i stand til å operere på egen hånd skal ha gått ned fra ti til seks de siste månedene, ifølge AP.

PÅ EGENHÅND?: Selv om amerikanerne mener at den irakiske hæren nå har færre tropper enn tidligere som kan operere på egen hånd, mener Iraks statsminister Nouri al-Maliki at landet kan klare seg selv. FOTO: EPA/Scanpix
PÅ EGENHÅND?: Selv om amerikanerne mener at den irakiske hæren nå har færre tropper enn tidligere som kan operere på egen hånd, mener Iraks statsminister Nouri al-Maliki at landet kan klare seg selv. FOTO: EPA/Scanpix Vis mer

Eksperiment-beskyldninger

al-Maliki har presisert at de irakiske styrkene trenger mer våpen og trening før de er helt klare. Statsministeren er presset, blant annet fordi den amerikanske regjeringen er misfornøyd med framgangen i landet. Samtidig øker misnøyen med amerikanerne, også i parlamentet.

– USA behandler Irak som et eksperiment i et amerikansk laboratorium, sier parlamentsmedlem Hassan al-Suneid, ifølge AP.

Han kritiserer den amerikanske hæren og sier de begår brudd på menneskerettighetene, latterliggjør den irakiske regjeringen og at de samarbeider med det han kaller en gjeng drapsmenn i kampen mot al-Qaida i Irak.

Den irakiske regjeringen skal blant annet være irritert over at amerikanerne har laget en mur rundt et sunnistrøk i Bagdad, og amerikanske luftangrep som også dreper sivile.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal det også være splid i regjeringen, og statsministeren kjemper for å hindre splid mellom sunnimuslimene, sjiaene og kurderne i koalisjonen.

FN bekymret

En amerikansk tilbaketrekking kan være sannsynlig. Representantenes hus i Washington stemte tidligere denne uka for å trekke de amerikanske soldatene ut av Irak innen april 2008.

Amerikanerne flest mener også at landet bør trekke seg ut av Irak. En undersøkelse utført av USA Today/Gallup denne uka viste at mer enn 7 av 10 amerikanere er for en tilbaketrekning av brorparten av de amerikanske styrkene innen april neste år.

Iraks statsminister: – Vi klarer oss uten USA

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa tidligere denne uka til BBC at han er bekymret for amerikanernes strategi i Irak, og den økende uroligheten i landet.

PRESSET: Nouri al-Maliki opplever at USA er misfornøyd med utviklingen i landet, mens mange irakere er misfornøyd med amerikanerne.
UENIGE?: Stemningen var vennlig da Nouri al-Maliki og George Bush møttes i Amman i 2006. Nå er Bush og USA misfornøyde med framgangen i Irak, mens al-Maliki sier at landet kan klare seg uten amerikanerne.