Terrorkrigen:

Iraks statsminister: Slaget om Mosul har begynt

IS har kontrollert millionbyen i over to år, og det er ventet at slaget om Mosul blir et blodbad. 

STOROFFENSIV: Irakiske styrker får støtte av blant annet kurdiske peshmerga-styrker (bildet) i kampen om å drive IS ut av den Irakiske byen Mosul. Foto: Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency / NTB Scanpix
STOROFFENSIV: Irakiske styrker får støtte av blant annet kurdiske peshmerga-styrker (bildet) i kampen om å drive IS ut av den Irakiske byen Mosul. Foto: Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den internasjonale koalisjonens militæroperasjon for å drive den såkalte Islamske Stat (IS) ut av storbyen Mosul i Irak er i gang, opplyste Iraks statsminister Haider al-Abadi under en TV-sending natt til mandag, ifølge CNN.

- Kjære folk av Irak, timen for frigjøring er kommet, og øyeblikket for den store seieren er nær. Jeg kunngjør i dag starten på operasjonen for å frigjøre provinsen Nineveh, skriver al-Abadi på Facebook.

Irakiske styrker har de siste ukene rykket stadig nærmere storbyen, og de siste dagene har det kommet flere meldinger om at den varslede militæroffensiven for å gjenerobre byen fra IS er nært forestående.

RØYKLAGT: IS-krigere skal har satt fyr på dekk og olje i et forsøk på å tåkelegge store områder med sort røyk, for å gjøre det vanskeligere å treffe mål i byen.
 Foto: Hemn Baban / Anadolu Agency / NTB Scanpix
RØYKLAGT: IS-krigere skal har satt fyr på dekk og olje i et forsøk på å tåkelegge store områder med sort røyk, for å gjøre det vanskeligere å treffe mål i byen. Foto: Hemn Baban / Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer

IS har kontrollert millionbyen i over to år, og det er ventet at slaget om Mosul blir et blodbad. Mosul er den siste store IS-kontrollerte byen i Irak, og IS vil ventelig kjempe til siste mann.

Den militære operasjonen for å gjenvinne Mosul fra IS-krigerne blir ledet av regulære irakiske styrker, som er de som skal gå inn selve Mosul. De blir støttet av amerikanske militære rådgivere og amerikanske, franske og britiske spesialsoldater som styrer angrepene fra koalisjonens flystyrker mot IS-mål inne i byen.

Irakiske styrker har, sammen med kurdiske peshmerga-soldater, de siste dagene samlet seg i store tall utenfor Mosul, i forberedelsene til angrepet. Byen er nå så godt som omringet av 30 000 soldater.

Slaget om Mosul er ventet å vare i flere uker. Etterretningskilder har anslått at det befinner seg rundt 6 000 IS-krigere i Mosul.

TALTE TIL FOLKET: Omkranset av militær- og politiledere, kunngjorde Iraks statsminister Haider al-Abadi (midten) natt til mandag at militæroperasjonen for å gjenvinne byen Mosul fra IS er i gang. Foto: Irakiske myndigheter
TALTE TIL FOLKET: Omkranset av militær- og politiledere, kunngjorde Iraks statsminister Haider al-Abadi (midten) natt til mandag at militæroperasjonen for å gjenvinne byen Mosul fra IS er i gang. Foto: Irakiske myndigheter Vis mer

For ett døgn siden meldte det tyrkiske nyhetsbyrået Andolu at amerikanske styrker hadde begynt å bombe kjente IS-posisjoner øst for Mosul, i forberedelsene til den store militæroffensiven.

IS-krigere skal ha svart med å tenne på dekk og olje i et forsøk på å tåkelegge byen med sort røyk, for å gjøre det vanskeligere for kampfly å orientere seg.

Advarte med flygeblader

Det irakiske flyvåpenet har det siste døgnet sluppet flygeblader over Mosul, med advarsler om en offensiv, ifølge CNN.

- Vi forbereder oss på å gå til aksjon og befri Mosul og gjenopprette sikkerheten og stabiliteten i regionen, står det på flygebladet. Innbyggerne i byen er blitt bedt om å holde seg innendørs, sikre dører og vinduer og ikke få panikk.

Iraks statsminister: Slaget om Mosul har begynt

Russlands president Vladimir Putin oppfordrer de amerikanskledede styrkene til å unngå at sivile blir rammet i kampen om å gjenvinne kontrollen over byen.

- Vi håper våre amerikanske og franske partnere gjør alt de kan for å begrense, eller aller helst utelukke, at det blir noen sivile tap, sa Putin på en TV-sendt pressekonferanse søndag.

USA ønsker soldater lykke til

- Det er et avgjørende øyeblikk, sier USAs forsvarsminister Ash Carter om starten på offensiven.

Carter sier USA og andre i koalisjonen mot IS «står klare til å støtte de irakiske styrkene, geriljakrigere og folk i Irak i den vanskelige kampen fremover.»

Også den amerikanske representanten i koalisjonen, toppdiplomaten Brett McGurk, ønsker hell og lykke til de irakiske styrkene, kurdiske peshmerga-styrker og frivillige fra Nineveh-provinsen nord i Irak, skriver NTB.

- Vi er stolte av å stå sammen med dere i denne historiske operasjonen, skriver han på Twitter.

Norske «Mike» er klar for å knuse islamistene

Dagbladet publiserte torsdag et intervju med den norske elitesoldaten «Mike», som sammen med soldatene i den kurdiske militsen Peshmerga få dager tidligere hadde fått beskjed om å gjøre seg klar for slaget om IS-terroristenes hovedstad i Irak - millionbyen Mosul.

- Vi har fått beskjed om å være klar til å forflytte oss nærmere Mosul. Det skal være enighet om når, og hvem som skal gjøre hva når Mosul skal fritas, sa «Mike» til Dagbladet.

Nordmannen og Peshmerga-soldatenes oppgave blir å bekjempe IS i utkanten av byen, og deretter sikre områdene.

Flere konflikter

I tillegg til de Irakiske, amerikanske og kurdiske styrkene, har også Tyrkia sendt et betydelig antall soldater til Irak i forbindelse med offensiven mot Mosul.

- Tyrkia har sendt 450 soldater til Irak, de er stasjonert her i det kurdisk kontrollerte området nord i Irak. Tyrkerne ved president Recep Tayyip Erdoğan har forlangt at de skal være med på invasjonen av Mosul, mens irakerne krever at de skal reise hjem til Tyrkia, sier «Mike» til Dagbladet.

- Tyrkerne er sunnimuslimer, mens myndighetene i Bagdad nå kontrolleres av sjiamuslimer, sier «Mike», som ikke legger skjul på at konfliktnivået er høyt og vanskelig.

Sjiamuslimer har truet med å angripe de tyrkiske soldatene, dersom de forsøker å delta i slaget om Mosul.

- Enorme humanitære konsekvenser

Norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner frykter følgene av den lenge varslede militæroffensiven for å gjenerobre den irakiske storbyen Mosul fra IS.

CARE tror opptil 1,5 millioner sivile kan bli drevet på flukt.

DRAMATISK ENDRING: Dette bildet ble tatt 23. juni 2014, like etter millionbyen Mosul ble snudd på hodet av IS. Gruppa tok byen 10. juni 2014, og terrorgruppas seier i Mosul sendte sjokkbølger over hele verden. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DRAMATISK ENDRING: Dette bildet ble tatt 23. juni 2014, like etter millionbyen Mosul ble snudd på hodet av IS. Gruppa tok byen 10. juni 2014, og terrorgruppas seier i Mosul sendte sjokkbølger over hele verden. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Vi vet ikke hvor mange som vil bli nødt til å flykte eller hvor raskt det vil skje, men de humanitære konsekvensene vil bli enorme. Vi er veldig bekymret over sikkerheten til sivilbefolkningen, hvorav de fleste er kvinner og barn, sier generalsekretær Gry Larsen i CARE til NTB.

- I tillegg til mat, vann, husly, helsetjenester og andre umiddelbare behov, vil mange trenge psykologisk støtte etter traumene de har gjennomlevd over flere år, påpeker hun.

Flyktningleirer

FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR) anslår at det vil koste over 1,6 milliarder kroner å gi flyktningene fra Mosul tak over hodet, men så langt er bare en tredel av dette på plass, skriver NTB.

Ifølge Flyktninghjelpen er det plass til bare drøyt 50.000 i eksisterende flyktningleirer i området, og noen av disse leirene ligger for nær Mosul til at man tar sjansen på å benytte dem, opplyser hjelpeorganisasjonens talsmann Karl Schembri.

Leirer for ytterligere 230.000 flyktninger er under bygging, men hvor de resterende flyktningene skal ta veien, vet ingen.