Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Iraks våpen for godt gjemt

FNs granskere har ingen sjanse mot Saddam Hussein, mener tidligere våpeninspektør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere våpeninspektøren Roger Hill sier at FN-ekspertene som nå befinner seg i Irak, ikke har en sjanse til å finne masseødeleggelsesvåpen.

Australieren Hill var den siste FN-inspektøren som forlot Irak i 1998 da Saddam Hussein saboterte den forrige inspeksjonsrunden. Han mener det fire år lange fraværet har gitt Bagdad rikelig tid til å gjemme forbudte våpen slik at de ikke kan oppdages.

- Irak har hatt fire år, fire lange år, på seg til å gjemme unna alt som var igjen, og de har gjemt dem så grundig at det ikke er noen sjanse for at den andre FN-inspeksjonen vil finne noe som helst, sa Hill i et TV-intervju.

Blix anklager

Irak importerte ulovlige rakettmotorer så sent som i fjor og har gitt FN en mangelfull liste over hvem som deltok i landets våpenprogrammer.

Dét fortalte sjefen for FNs våpeninspeksjon til Sikkerhetsrådet torsdag kveld. Hans Blix understreket samtidig at det ikke er funnet bevis for at Saddam Hussein har gjemt bort masseødeleggelsesvåpen.

Fyldig, fattig

Men samtidig har FN ifølge Blix ingen garanti for at det ikke finnes ulovlige våpen eller virksomhet på steder inspektørene ikke har sjekket.

Irak overleverte i desember FN en 12.000 siders rapport om sine våpenprogrammer. Ifølge Blix er rapporten 'fyldig i omfang, men fattig på informasjon om våpenspørsmål og praktisk talt uten nye opplysninger om slike emner'.

Avhør med påhør

Irak innrømmer at landet har importert rakettmotorene Blix mener er ulovlige etter restriksjonene landet er pålagt.

Pressetalsmann Ari Fleischer i Det hvite hus gjentar at Irak besitter ulovlige våpen. Men USA har tilsynelatende ikke gitt FN håndfaste bevis for sine påstander.

Amerikanerne har lenge lagt press på FN for at inspektørene skal avhøre irakiske våpeneksperter og andre nøkkelpersoner i utlandet. Blix har tidligere vært skeptisk, men er nå tilsynelatende på glid. Han har uttrykt misnøye med at statlige irakiske representanter er til stede under alle samtalene.

Ifølge Time Magazine har FNs inspeksjonsgruppe (UNMOVIC) gjort alt klart for å avhøre irakiske forskere på Kypros. Hvis FN makter å transportere både ekspertene og deres familier ut av Irak, håper amerikanerne at ekspertene skal avsløre Saddam Husseins ulovlige våpendepoter.

Farlige forbindelser

Tyskland skal ha har vært en av de flittigste bidragsyterne til Iraks utvikling av masseødeleggelsesvåpen i Irak, hevder den tyske TV-stasjonen ARD. I en reportasje sendt på kanalen fremgår det at i alt 98 firmaer har levert deler som kan brukes i våpenprogrammer, meldte NTB i går.

Ifølge ARDs beregninger har Irak fått våpenhjelp fra dobbelt så mange tyske firmaer som alle andre lands Irak-leverandører til sammen. Utskrift av Blixs pressekonferanse

FINNER IKKE VÅPEN:</B> Hans Blix understreker at det ikke er funnet masseødeleggelsesvåpen i Irak. Men han legger til at Iraks rapport er svært mangelfull. Her sammen med Mohamed ElBaradei i det internasjonale atomenergibyrået IAEA.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media