Iran + Nicaragua = sant

Mareritt for USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det må fortone seg som et mareritt for USA: president Bushs erkefiende, Irans president Mahmoud Ahmadinejad, side ved side med Reagan-administrasjonens gamle nemesis, sandinistlederen og Nicaraguas president Daniel Ortega, mens folkemengden jubler. Og bildet er tatt i går.

Comeback

Den iranske presidenten er nemlig på rundtur i Latin-Amerika for å pleie vennskapet med gamle kjente og felles USA-motstandere som Hugo Chávez i Venezuela - og Daniel Ortega, som gjorde comeback i presidentstolen ved nyttår etter at han vant valget i november.

Ortega satt som det kommunistiske sandinistpartiets president mellom 1985 og 1990, etter den nicaraguanske revolusjonen i åra 1979-1984. Regimet var svært lite populært i USA, som aktivt støttet contras-bevelgelsen, som gjennom hovedsakelig å terrorisere den nicaraguanske sivilbefolkningen fra baser i nabolandene skulle bidra til å kaste sandiniststyret, en taktikk som viste seg ikke å lykkes.

Hyllet av hundrevis

- Vi har felles interesser, felles fiender og felles mål, uttalte Ahmadinejad da han var på rundtur i de fattige strøkene i den nicaraguanske hovedstaden Managua i går. Hundrevis av mennesker fylte gatene og hyllet de to presidentene.

Tidspunktet for Latin-Amerika-turneen er neppe tilfeldig. Iran trenger all støtte de kan få, spesielt i kampen for å få fortsette sitt kjernefysiske program, som USA hardnakket mener har utvikling av atomvåpen som mål. Rett før jul vedtok FNs sikkerhetsråd sanksjoner mot Iran som skal presse landet til å oppgi programmet. I tillegg sliter Iran med kritikken mot landets angivelige engasjement i det krigsherjede nabolandet Irak.

Blant de fattigste

SAMMEN MOT USA: Mahmoud Ahmadinejad (t.v.) og Daniel Ortega lar seg hylle av folket i en av Managuas fattige bydeler i går. Foto: REUTERS/SCANPIX
SAMMEN MOT USA: Mahmoud Ahmadinejad (t.v.) og Daniel Ortega lar seg hylle av folket i en av Managuas fattige bydeler i går. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Ahmadinejad signerte næringskontrakter med Venezuelas Hugo Chávez i forgårs, og i går ble han enig om å undertegne avtaler med Ortega som skal hjelpe til med å få ned fattigdommen i Nicaragua, som er et av Latin-Amerikas aller fattigste land.

- Imperialistene vil ikke at vi skal hjelpe dere med å gjøre framskritt og utvikle dere. De vil ikke at vi skal bli kvitt fattigdommen og forene folk, sa Ahmadinejad, som la til:

- Men hele verden vet at Nicaragua og Iran står sammen.

Etter planen skal de to landene nå gjenopprette fulle diplomatisk kontakt og gjenåpne ambassadene i hverandres hovedstad.

I dag skal Ahmadinejad overvære innvielsen av Ecuadors nye venstreorienterte president Rafael Correa. Deretter fortsetter rundreisen trolig til Bolivia; der sitter sosialisten og USA-fienden Evo Morales i presidentstolen.

TRIPPELT TRØBBEL: Det er ikke bare Nicaragua og Cuba som skaper hodebry for Bush-administrasjonen når det gjelder Latin-Amerika. På dette bildet fra i går blir Ecuadors påtroppende president Rafael Correa (i midten) hyllet av meningsfellene Hugo Chávez (t.v.) og Evo Morales under en indiansk innvielsesseremoni i Quito i går. Alle tre har det felles at de er venstreorienterte og USA-fiendtlige.