Iran: Alle mennene i en landsby ble henrettet for narkotikaforbrytelser

- Det er de svakeste i Iran som er ofrene.

NARKOTIKA: Ifølge iranske myndigheter blir stadig flere iranere avhengige av narkotika, på tross av at stadig flere får dødsstraff som følge av narkotikakriminalitet. Foto: AP Photo / Ebrahim Noroozi / NTB scanpix
NARKOTIKA: Ifølge iranske myndigheter blir stadig flere iranere avhengige av narkotika, på tross av at stadig flere får dødsstraff som følge av narkotikakriminalitet. Foto: AP Photo / Ebrahim Noroozi / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Iran er det dødsstraff for narkotikakriminalitet. Blir du eksempelvis tatt med over 30 gram heroin eller metamfetamin kan det gi dødsstraff. For andre narkotiske stoffer må du bli tatt med noe mer for å kunne dømmes til døden.

Det fører uansett til rekordhøye henrettelsestall. Ifølge Iran Human Rights ble det effektuert over 600 dødsstraffer for narkotikaforbrytelser i 2015.

- Alle henrettet I et intervju med det statlige nyhetsbyrået Mehr snakker Irans visepresident for kvinne- og familiesaker, Shahindokht Molaverdi, om problemene knyttet til narkotika i Iran.

- Vi har en hel landsby i Sistan og Baluchestan der hver eneste mann har blitt henrettet. Deres barn er potensielle narkotikasmuglere, enten fordi de vil ha hevn for sine fedres død eller fordi de vil tjene penger til familien sin, som følge av manglende støtte fra myndighetene, sier Molaverdi.

Menneskerettighetsorganisasjonen Iran Human Rights mener uttalelsene viser at det de har sagt i mange år, at det er de svakeste i Iran som blir henrettet, stemmer.

- Visepresidenten forteller om landsbyen i Baluchestan, som er Irans fattigste provins. At alle mennene der har blitt henrettet bekrefter det vi har visst. I det området er narkotikasmuglingen den eneste måten å tjene penger sånn at man kan putte mat på bordet til familien sin. Og henrettelser er altså myndighetens svar på fattigdomsproblemet, sier norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghaddam, talsmann for Iran Human Rights.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer