Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran: Alle mennene i en landsby ble henrettet for narkotikaforbrytelser

- Det er de svakeste i Iran som er ofrene.

NARKOTIKA: Ifølge iranske myndigheter blir stadig flere iranere avhengige av narkotika, på tross av at stadig flere får dødsstraff som følge av narkotikakriminalitet. Foto: AP Photo / Ebrahim Noroozi / NTB scanpix
NARKOTIKA: Ifølge iranske myndigheter blir stadig flere iranere avhengige av narkotika, på tross av at stadig flere får dødsstraff som følge av narkotikakriminalitet. Foto: AP Photo / Ebrahim Noroozi / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Iran er det dødsstraff for narkotikakriminalitet. Blir du eksempelvis tatt med over 30 gram heroin eller metamfetamin kan det gi dødsstraff. For andre narkotiske stoffer må du bli tatt med noe mer for å kunne dømmes til døden.

Det fører uansett til rekordhøye henrettelsestall. Ifølge Iran Human Rights ble det effektuert over 600 dødsstraffer for narkotikaforbrytelser i 2015.

- Alle henrettet I et intervju med det statlige nyhetsbyrået Mehr snakker Irans visepresident for kvinne- og familiesaker, Shahindokht Molaverdi, om problemene knyttet til narkotika i Iran.

- Vi har en hel landsby i Sistan og Baluchestan der hver eneste mann har blitt henrettet. Deres barn er potensielle narkotikasmuglere, enten fordi de vil ha hevn for sine fedres død eller fordi de vil tjene penger til familien sin, som følge av manglende støtte fra myndighetene, sier Molaverdi.

Menneskerettighetsorganisasjonen Iran Human Rights mener uttalelsene viser at det de har sagt i mange år, at det er de svakeste i Iran som blir henrettet, stemmer.

- Visepresidenten forteller om landsbyen i Baluchestan, som er Irans fattigste provins. At alle mennene der har blitt henrettet bekrefter det vi har visst. I det området er narkotikasmuglingen den eneste måten å tjene penger sånn at man kan putte mat på bordet til familien sin. Og henrettelser er altså myndighetens svar på fattigdomsproblemet, sier norsk-iranske Mahmood Amiry-Moghaddam, talsmann for Iran Human Rights.

Får FN-penger Bakmenn blir sjeldent tatt, sier menneskerettighetsaktivisten. Det er kurerene, ofte fattige menn fra landsbygda, som blir tatt og henrettet.

- Så sier også visepresidenten at barna til disse mennene også blir involvert i narkotika. På en måte så tilstår myndighetene da at dette ikke er løsningen. Ufrivillig sier hun hvem det er som faktisk er ofre for denne kampen mot narkotikasmuglingen, sier Amiry-Moghaddam.

FNs organ for narkotika og kriminalitet samarbeider med Iran og gir dem penger og utstyr i kampen mot narkotika.

- FN gir penger og utstyr sånn at flere kan arresteres. Det fører til mer bruk av dødsstraff, og det samarbeidet mener vi FN burde stanse frem til Iran stopper dødsstraff for narkotikarelaterte forbrytelser. Når man ser hvem som blir henrettet så viser jo det hvor absurd dette samarbeidet er, sier Amiry-Moghaddam.

Iran kan presses Han mener FNs samarbeid med Iran gir en form for legitimitet til henrettelsene.

- Når Iran blir konfrontert med henrettelsene sier de at det er fordi de er i frontlinjen i kampe mot narkotikasmuglingen. Men de som blir henrettet er ofre for en henrettelsesmaskin som har til hensyn å spre frykt. Dødsstraff er det iranske regimets viktigste redskap til å spre frukt. Det har ikke noe med bekjempelse av narkotikasmugling å gjøre, sier Amiry-Moghaddam.

Han mener Iran kunne blitt presset til å gå bort fra dødsstraff for narkotikaforbrytelser fordi de er avhengig av utenlandske investeringer. Han viser til at iranerne lot seg presse til å gå bort fra sitt atomprogram.

- Det er absolutt mulig her også. Dessverre er ikke viljen sterk nok.