<strong>OMSTRIDT:</strong> Iran har fått mye oppmerksomhet for sitt atomprogram. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI/Scanpix
OMSTRIDT: Iran har fått mye oppmerksomhet for sitt atomprogram. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI/Scanpix Vis mer

Iran angrepet av dataorm

Nå frykter de at atomanlegg har blitt sabotert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Det iranske atomenergibyrået forsøker å bekjempe en kompleks form for dataorm. Den skal ha infiltrert iransk industri landet rundt og nå frykter de at den kan ta kontroll over det iranske atomkraftverket, melder nyhetskanalen al-jazeera.

Dataorm er en variant av et datavirus som ikke trenger noen vert for spredning. Ofte er ormer benyttet for å avlytte brukeres passord og for å skaffe kontroll, og ta over maskinen.

Al-jazeera skriver at det foreløpig ikke er rapportert om skader eller forstyrrelser hos atomanleggene.

Kan ta kontroll Dataromen har fått navnet «Stuxnet» og kan ta kontroll over kontrollsystemer i industrianlegg. Tyske eksperter fant dataormen for første gang juli i år, og siden det har den stått for flere angrep — primært i Iran, Indonesia, India og USA.

Selv om iranske medier sier dataviruset har blitt spredt til hele Iran, nevner de ingen spesielle lokaliteter.

Al-jazeera skriver at det har blitt spekulert i om ormen har som mål å sabotere lanseringen av Irans første atomkraftverk, som skal være i drift fra oktober i den sørlige iranske havnebyen Busheshr.

Skalkeskjul? Flere vestlige land har fryktet at det russiskbygde atomkraftverket vil bli brukt som et skalkeskjul for å utvikle atomvåpen. Noe som iran har benktet.

Dataormen Stuxnet har vakt stor oppsikt da det er den første ormen som er skapt spesielt for å ta over kontrollen av industrianlegg, i stedet for å stjele eller manipulere data.

Sofistikert orm Sikkerhetsrådgiver i Trend Micro, Rik Ferguson, sier til Al-jazeera at dataormen er «veldig sofistikert».

- Den er designet for både informasjonstyveri og å se etter spesifikke dokumenter som den kan sende tilbake til de som har kontroll over ormen. I tillegg kan den brukes til å sabotere, sier Ferguson. Ormen kan også forandre produksjonssystemene.

<strong>VÅPEN:</strong> USA og Israel frykter at Iran utvikler atomvåpen. Foto: REUTERS/Morteza Nikoubazl/Scanpix
VÅPEN: USA og Israel frykter at Iran utvikler atomvåpen. Foto: REUTERS/Morteza Nikoubazl/Scanpix Vis mer

- Det er vanskelig å si hvem som har skapt ormen. Det er mange teorier, og for å være ærlig, mange av dem kan være korrekt, sier sikkerhetsrådgiveren.

Advarte mot angrep Tidligere denne uka advarte Mahmoud Ahmadinejad mot angrep på landets atomanlegg.

- Krig er ikke bare å bombe et sted. Når krigen starter, har den ingen grenser, advarte Mahmoud Ahmadinejad ifølge The New York Times.

Uttalelsen var svar på et spørsmål om hvordan Iran ville reagere om Israel med USAs støtte gjennomførte et angrep på iranske atomanlegg.

Israel og USA frykter at Iran skal forsøke å misbruke atomanleggene til utvikling av atomvåpen.

Israel har også truet med angrep rettet mot det kontroversielle iranske atomprogram.

Tidligere i år ble det innført strengere atomrestriksjoner mot Iran. Men det hevdes at landet har utviklet et hemmelig nettverk som gjør at de bare kan fnyse av sanksjonene.

<strong>ATOMANLEGG:</strong> I Arak. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE/Scanpix
ATOMANLEGG: I Arak. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE/Scanpix Vis mer

- Fra høyre til venstre innfører de nye sanksjoner. Men for oss er de som irriterende fluer, som brukte lommetørkler du kaster i søpla, sa Ahmadinejad den gang ifølge nyhetsbyrået AP.

Selv hevder Iran at landets atomprogram kun har fredelige formål.

<strong>ATOMANLEGG:</strong> Qom. Foto: AP/Scanpix
ATOMANLEGG: Qom. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer