Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran anklager Pakistan og USA etter selvmordsangrep

Den sunnimuslimske gruppen Jundallah har påtatt seg ansvaret for dagens terroraksjon i Iran.

SELVMORDSANGREP: Fem offiserer skal ha mistet livet under dagens selvmordsangrep i Iran. Iranske styresmakter anklager Pakistan og USA for å være involvert i angrepet. (AP Photo/Press TV)
SELVMORDSANGREP: Fem offiserer skal ha mistet livet under dagens selvmordsangrep i Iran. Iranske styresmakter anklager Pakistan og USA for å være involvert i angrepet. (AP Photo/Press TV) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Opptil flere personer ble i dag drept i et selvmordsangrep mot den iranske revolusjonsgarden sørøst i Iran. Antallet omkomne etter angrepet er ennå ubekreftet, BBC melder om 35 omkomne og Guardian på sin side omtaler dødstallet å være 43.  

Det man vet er at blant de drepte skal minst fem ha vært offiserer fra den iranske revolusjonsgardens bakkestyrker. Blant annet mistet nestsjefen for bakkestyrkene, general Nur-Ali Shushtari, livet i selvmordsangrepet.
   

Anklager USA
Ali Larijani, en talsmann for Irans regjering, gikk tidlig ut og anklagde USA for angrepet.

- Vi vurderer det slik at denne terroraksjonen er et resultat av USAs handlinger og et tegn på deres fiendskap mot Iran, sa Larijani ifølge CNN.
 

- Vi fordømmer denne terrorhandlingen, og beklager tap av liv. Beskyldningene om USAs involvering er fullstendig oppdiktet, sa Ian Kelly en talsmann for utenriksdepartementet til CNN.  

Jandullah skal stå bak
En selvmordsbomber sprengte seg selv i luften under en konferanse mellom sjia- og sunniledere i provinsen Sistan-Baluchistani landet. Terroristgruppen Jandullah, også kjent som Folkets motstandsbevegelse i Iran, påtok seg søndag kveld ansvaret for selvmordsangrepet.  
Iran hevder at Jandullah mottar økonomisk støtte fra USA og Saudia Arabia. Gruppen kjemper for sunnimuslimers rettigheter i det hovedsaklige sjiamuslimsk-styrte Iran.  

Mahmoud Ahmadinejad gikk søndag kveld ut mot Pakistan og beskyldte pakistanske agenter for å ha en finger med i spillet i selvmordsangrepet. Pakistans ambassadør i Iran har blitt kalt inn på teppet, og Ahmadinejad krever nå at Pakistan gjør noe med Jundallah-medlemmer, som angivelig skal ha kommet seg inn i Iran via Pakistan og deres leder som mistenkes å oppholde seg i Pakistan. 

En talsmann for Pakistans utenriksdepartement avfeier overfor BBC at Jundallah-lederen var i Pakistan.  

- Vi er blitt informert om at pakistanske sikkerhetsagenter har samarbeidet med aktørene bak dagens terrorangrep. Og ber om at disse blir arrestert og utlevert til Iran øyeblikkelig, sa Ahmadinejad ifølge BBC.

Jundallah har tatt til våpen på vegne av den sunnimuslimske befolkningen i Sistan-Baluchistan i Iran. Gruppen mener at området og befolkningen blir diskriminert av Irans sjiamuslimske regjering. Jundallah ledes av Abdolmalek Rigi, og de hevder å ha drept mer enn 400 iranske soldater. 13 medlemmer av Jundallah ble hengt etter et selvmordsangrep mot en moske i Zahedan, der 25 personer mistet livet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media