- Iran anriker uran inne i hemmelig bunker

Kan raskere omgjøres til atombombe.

HEMMELIG BUNKER: Iran har begynt å høyanrike uran inne i et nytt underjordisk anlegg ved den hellige byen Qom, ifølge diplomatkilder. Området skal være godt beskyttet mot luftangrep. Dette satelittbildet er tatt for to år siden. Foto: AP Photo/GeoEye Satellite Image, IHS Jane's Analysis
HEMMELIG BUNKER: Iran har begynt å høyanrike uran inne i et nytt underjordisk anlegg ved den hellige byen Qom, ifølge diplomatkilder. Området skal være godt beskyttet mot luftangrep. Dette satelittbildet er tatt for to år siden. Foto: AP Photo/GeoEye Satellite Image, IHS Jane's AnalysisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Diplomater i Wien har bekreftet opplysninger om at Iran har begynt å høyanrike uran inne i en underjordisk bunker.

Dette materialet kan raskere bli oppgradert til bruk i en atombombe, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP), som siterer ikke navngitte diplomatkilder i Wien. Informasjonen er basert på en inspeksjon det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) gjorde i forrige uke.

Underjordisk bunker Ifølge APs kilder kan sentrifugene i Fordo-anlegget produsere uran som er anriket til 20 prosent, et mye høyere nivå enn uranen som blir anriket ved Irans andre anrikningsanlegg. Det er dette som gjør at denne uranen raskere og enklere kan bli omgjort og brukt i en atombombe.

Fordo-anlegget er en underjordisk bunker inne i et fjell, og skal være godt beskyttet av det iranske forsvaret.

Anrikningsanlegget ligger rundt 30 kilometer nord for den hellige byen Qom, og skal være «umulig å ødelegge», ifølge lederen for Irans atomprogram, Fereidoun Abbasi.

Kan øke frykten Fordo-anlegget ble lenge holdt hemmelig, fram til det ble avslørt av vestlige etterretningsorganisasjoner for to år siden. For noen måneder siden annonserte myndighetene i Teheran at de ville bruke dette anlegget til å produsere uran anriket til 20 prosent.

Opplysningene om aktiviteten ved Fordo-anlegget kan føre til ytterligere tilspissing av konflikten mellom Iran og Vesten om iranernes atomprogram, fordi de nye opplysningene trolig vil øke frykten om at Iran utvikler atomvåpen.

Iranerne selv avviser dette. De hevder de trenger uranen til sivilt bruk, som kraftproduksjon.

Amerikaner dømt til døden Situasjonen i Persiagulfen er allerede svært anspent. Nylig truet Iran med å stenge det strategisk viktige Hormiz-stredet, et stred rundt 20 prosent av verdens oljetransport passerer.

Dette førte til sterke reaksjoner i USA.

- Vi vil beskrive det som en uakseptabel handling. Det er ikke bare uakseptabelt for oss, men for hele verden. Men vi blir å ta handling og gjenåpne stredet om det skjer, sa den amerikanske forsvarsministeren Leon Panetta i debattprogrammet «Face the Nation» på CBS News i går.

I dag ble det kjent at den amerikanske statsborgeren Amir Mirzaei Hekmati (28) er blitt dømt til døden i Iran for spionasje.

Hekmati ble arrestert for fem måneder siden, og er blitt beskyldt for å jobbe for en fiendtlig nasjon (USA), og for å ha spionert for CIA.

KONFLIKT: De nye opplysningene om aktivitetene ved den hemmelige, underjordiske bunkeren, kan føre til at atomkonflikten mellom Iran og vesten ytterligere tilspisses.  Dette bildet viser den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad som inspiserer atomanrikningsanlegget Natanz i 2007. Foto: EPA/IRAN'S PRESIDENCY OFFICE
KONFLIKT: De nye opplysningene om aktivitetene ved den hemmelige, underjordiske bunkeren, kan føre til at atomkonflikten mellom Iran og vesten ytterligere tilspisses. Dette bildet viser den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad som inspiserer atomanrikningsanlegget Natanz i 2007. Foto: EPA/IRAN'S PRESIDENCY OFFICE Vis mer