Iran avviser al-Qaida-forbindelse

Men innrømmer nå at flere av 11. september-terroristene passerte gjennom Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen avviser at den på noen måte hadde forbindelser med al-Qaida-medlemmene, skriver avisa Guardian.

- Vi har lange grenser og det er ikke mulig å kontrollere den fullstendig. Det er normalt at fem eller seks personer i løpet av fem eller seks måneder klarer å krysse grensen ulovlig uten at vi oppdager det, sier en talsmann for det iranske utenriksdepartementet til Guardian.

Ingen bevis

Fungerende sjef for CIA, John McLaughlin, sa søndag at rundt åtte av flykaprerne reiste gjennom Iran i forkant av terrorangrepene, men han la til at USA ikke har bevis for at regimet i Teheran skulle ha godkjent angrepet.

- Det er ikke overraskende for oss. Vi har rikelig med informasjon om at folk kunne reise fram og tilbake. Men jeg vil si at vi ikke har noe bevis for at den iranske regjeringen hadde gitt sin godkjennelse til dette. Vi har ingen beviser for at noen som helst forbindelse mellom Iran og 11/9, sa CIA-sjefen.

I en rapport fra den amerikanske 11. septemberkommisjonen som skal offentliggjøres torsdag, blir Iran beskyldt for å ha hjulpet et titall av terroristene. Blant annet skal flykaprerne ha fått «sikre» pass og papirer, som gjorde at de fritt kunne passere over grensa til og fra treningsleirer i Afghanistan, heter det i rapporten, som ukemagasinene Time og Newsweek har fått tilgang til.

Al-Qaida-forespørsel

Ifølge rapporten gikk Iran på et tidligere tidspunkt inn for et samarbeid med al-Qaida om angrep på USA, skriver Time. Osama bin Laden skal imidlertid ha avslått forespørselen fordi han ikke ville støte fra seg støttespillere i Saudi-Arabia.

Iran gir økonomisk støtte til Hizbollah i Libanon, men hevder den ikke har noen forbindelser med al-Qaida. Iran har arrestert hundrevis av al-Qaida-mistenkte de siste årene.

USA beskylder Iran for å ha et hemmelig program for utvikling av masseødeleggelsesvåpen, og ønsker en Sikkerhetsrådsresolusjon som innfører sanksjoner mot landet.

(NTB)