Iran bekrefter å ha henrettet spiondømt atomforsker

Ble levert død til familien med taumerker på halsen.

TATT IMOT SOM HELT: Da Shahram Amiri vendte hjem til Teheran etter å ha vært forsvunnet i et år, ble han tatt imot som helt. Iranske myndigheter vendte seg imidlertid mot ham og dømte ham for høyforræderi. Foto: Atta Kenare / AFP / NTB Scanpix
TATT IMOT SOM HELT: Da Shahram Amiri vendte hjem til Teheran etter å ha vært forsvunnet i et år, ble han tatt imot som helt. Iranske myndigheter vendte seg imidlertid mot ham og dømte ham for høyforræderi. Foto: Atta Kenare / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Iranske myndigheter bekrefter nå at den spiondømte atomforskeren Shahram Amiri (38) er henrettet. Det melder det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA ifølge AP.

Amiri sonet en fengselsdom på ti år for høyforræderi, men er altså likevel blitt henrettet tidligere denne uka.

Amiris mor har tidligere fortalt BBC at sønnen er blitt levert død til familien med taumerker på halsen.

IRNAS kilde er en talsmann for det iranske rettsvesenet, Gholamhosein Mohseni Ejehi.

- Han ga fienden sentral informasjon om landet, sier Ejehi til nyhetsbyrået.

Borte i et år

Historien om Amiri er svært spesiell. I 2009 forsvant han mens han angivelig var på pilegrimsreise til Mekka. Et år seinere dukket han opp på den pakistanske ambassaden i Washington D.C. og ba om hjelp til å dra tilbake til Iran.

Hjemme i Teheran ble han mottatt som en helt. Han fortalte at han ble kidnappet, torturert og bestukket av CIA for å samarbeide, men nektet.

- De ville at jeg skulle holde opp en laptop på TV og si at de hadde fått svært viktig informasjon om Irans atomvåpenprogram. Men jeg lovet meg selv ikke å si noe mot landet mitt, sa han på en pressekonferanse, ifølge det iranske nyhetsbyrået Tabnak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer