TATT IMOT SOM HELT: Da Shahram Amiri vendte hjem til Teheran etter å ha vært forsvunnet i et år, ble han tatt imot som helt. Iranske myndigheter vendte seg imidlertid mot ham og dømte ham for høyforræderi. Foto: Atta Kenare / AFP / NTB Scanpix
TATT IMOT SOM HELT: Da Shahram Amiri vendte hjem til Teheran etter å ha vært forsvunnet i et år, ble han tatt imot som helt. Iranske myndigheter vendte seg imidlertid mot ham og dømte ham for høyforræderi. Foto: Atta Kenare / AFP / NTB ScanpixVis mer

Iran bekrefter å ha henrettet spiondømt atomforsker

Ble levert død til familien med taumerker på halsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Iranske myndigheter bekrefter nå at den spiondømte atomforskeren Shahram Amiri (38) er henrettet. Det melder det statlige iranske nyhetsbyrået IRNA ifølge AP.

Amiri sonet en fengselsdom på ti år for høyforræderi, men er altså likevel blitt henrettet tidligere denne uka.

Amiris mor har tidligere fortalt BBC at sønnen er blitt levert død til familien med taumerker på halsen.

IRNAS kilde er en talsmann for det iranske rettsvesenet, Gholamhosein Mohseni Ejehi.

- Han ga fienden sentral informasjon om landet, sier Ejehi til nyhetsbyrået.

Borte i et år

Historien om Amiri er svært spesiell. I 2009 forsvant han mens han angivelig var på pilegrimsreise til Mekka. Et år seinere dukket han opp på den pakistanske ambassaden i Washington D.C. og ba om hjelp til å dra tilbake til Iran.

Hjemme i Teheran ble han mottatt som en helt. Han fortalte at han ble kidnappet, torturert og bestukket av CIA for å samarbeide, men nektet.

- De ville at jeg skulle holde opp en laptop på TV og si at de hadde fått svært viktig informasjon om Irans atomvåpenprogram. Men jeg lovet meg selv ikke å si noe mot landet mitt, sa han på en pressekonferanse, ifølge det iranske nyhetsbyrået Tabnak.

PRESSEKONFERANSE: Like etter ankomsten til Teheran holdt Amiri en pressekonferanse. Der hevdet han å ha blitt bortført og torturert av CIA. Foto: Raheb Homavandi / Reuters / NTB Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Like etter ankomsten til Teheran holdt Amiri en pressekonferanse. Der hevdet han å ha blitt bortført og torturert av CIA. Foto: Raheb Homavandi / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Statlige Fars News Agency meldte samtidig at han var en iransk agent under oppholdet i USA, hvilket amerikanske myndigheter benektet, ifølge Wall Street Journal.

Etter hjemkomsten bekreftet amerikanske kilder at han var blitt hentet til USA, men avviste at det skjedde mot hans vilje.

Ifølge den amerikanske kanalen NPR ble det antatt at Amiri var en amerikansk agent som ønsket å forlate Iran, men som fikk kalde føtter da han var kommet til USA.

40 millioner kroner

Ved Amiris hjemkomst fortalte amerikanske tjenestemenn Washington Post at atomforskeren ble betalt 40 millioner kroner for informasjonen han ga til CIA. Ifølge New York Times fortalte han bl.a. hvordan et universitet i Teheran ble hemmelig hovedkvarter for Irans atomprogram.

Ifølge New York Times var Obama-administrasjonen pinlig berørt over at Amiri hadde dratt hjem igjen på tross av belønningen og løftet om et nytt liv med ny identitet i USA.

- Hans sikkerhet avhenger nå av at han holder seg til eventyret om press og tortur, sa en av tjenestemennene til avisa.

Etter hvert vendte iranske myndigheter seg mot forskeren, og idømte ham en fengselsstraff på ti år for høyforræderi. På tross av denne dommen er han nå altså blitt henrettet.