Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran bekrefter at de kriger for Assad i Syria

Iran bekrefter for første gang at landets elitestyrker er til stede i Syria for å støtte president Bashar al-Assad.

PRESSEKONFERANSE: Mohammad Ali Jafari møtte pressen. Foto: EPA / NTB scanpix
PRESSEKONFERANSE: Mohammad Ali Jafari møtte pressen. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er styrker fra revolusjonsgarden som hjelper Assads regjeringsstyrker i å slå ned opprørerne.

Stor regional konflikt - Republikanergarden bidrar med etterretning og rådgiving, sier general Mohammed Ali Jafari, ifølge AFP, på en sjelden pressekonferanse i Teheran. Republikanergarden er under kommando av Irans åndelige leder, Ayatrollah Ali Khamenei.

At Iran offisielt velger å understreke det de fleste mener å vite, nemlig Teherans sterke og direkte støtte til Assad, er overraskende.

Men det understreker at Syria for lengst har blitt kjernen i en konflikt som strekker seg langt utenfor Syrias grenser. Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia forsyner opprørerne med våpen. Mens USA, Frankrike og Storbritannia bidrar med etterretning og kommunikasjonsutstyr til opprørerne.

Nå vet vi at Iran på sin side støtter Assad med mer enn våpen og diplomati. Selv om Jafari understreket at det ikke dreier seg om «militært nærvær».

Truer med terror Jafari lovte også støtte hvis Syria skulle bli angrepet. Han truet blant annet USA med angrep, og at Iran kan aktivisere muslimer i andre land, med andre ord truet han med økt bruk av terror.

- Hvis det blir krig i regionen og den islamske republikken (Iran) blir trukket inn så er det naturlig at Hormouz-stredet og energimarkedet vil bli påvirket. USA har mange sårbare punkter rundt Iran, og dets baser er innenfor rekkevidde av Revolusjonsgardens raketter. Vi har andre kapasiteter også, særlig når det gjelder andre muslimers støtte til den islamske republikken, sa Jafari.

Revolusjonens elitestyrker Det er revolusjonsgardens elitestyrker, Quds-styrkene, som opererer i Syria. Elitestyrken beskrives ofte som den gren av Revolusjonsgarden som er ansvarlig for spredning av den iranske revolusjonen.

Den syriske borgerkrigen er i stadig større grad en krig mellom sunniene, som er i flertall, og Alawittene, som er en gren av shia. Mens kristne, drusere, og andre folkegrupper forsøker å holde seg utenfor konflikten, fordi de alle frykter et sunni-dominert majoritetsstyre. Iran er dominert av shia-islam, som Assad-familiens alawitter er en gren av.

Iran har allerede spilt en rolle på bakken i den syriske borgerkrigen. Britiske tjenestemenn sier til The Guardian at iranerne har bidratt med teknisk utstyr og rådgiving om hvordan man skal knuse demonstrasjoner.

De har bidratt med kunnskap om hvordan man infiltrerer demonstrasjoner, og med utstyr som gjør at man bedre kan overvåke internett og mobiltelefoner, og dermed overvåke demonstranter og regimemotstandere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media