Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Iran ber om unnskyldning

Iran gir indirekte en unnskyldning for at Norges ambassade i Teheran ble angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen, var i dag på et ettdagsbesøk i Irans hovedstad, Teheran. Her hadde han flere møter, blant annet med Irans viseutenriksminister Saed Jalili.

- Jeg tok opp ambassadeangrepet, og fikk en garanti om at sikkerheten til den norske ambassaden og dens personell er bedre enn den var da den ble angrepet. Det velger jeg å tolke som en unnskyldning for at ambassaden ikke var sikret slik den skulle være, sier statssekretær Johansen på telefon fra Teheran til Dagbladet.no.

Etter internasjonale lover, er det vertslandet som har ansvaret for å sikre andre lands ambassader. Dagbladet.no var utenfor den norske ambassaden i Teheran under angrepet for rundt to uker siden. Da var vaktholdet synlig lavt, til tross for at det var varslet demonstrasjoner utenfor Norges ambassade denne kvelden.

Bedre enn ventet

Samtidig som Johansen gjestet Iran i dag, hadde EU samtaler med Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki i Brussel. Møtene om Irans atomprogram førte ikke til noe synlig resultat.

- Samtalene må bli mye mer konstruktive, sier EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana etter møtet.

I Iran virket stemningen å være noe lettere.

- For vår del synes jeg møtene ble bedre enn forventet. Det var mer substans. Det er ikke til å skjule at vi står langt fra hverandre, men Irans villighet til å lytte på alternative løsninger er større enn jeg hadde trodd. Det finnes mange som ønsker politiske løsninger, sier Raymond Johansen.

I BRANN: Demonstrantene kastet molotov cokctails inn i den norske ambassaden i Teheran. Foto: Scanpix/EPA
I BRANN: Demonstrantene kastet molotov cokctails inn i den norske ambassaden i Teheran. Foto: Scanpix/EPA Vis mer

Fortsatt dialog

Norge kommer til å fremme nye initiativ til dialog med Iran, også i fortsettelsen.

- Men det er de store og tunge landene som må inn nå. Den norske rollen i dette kan bare være et bidrag til å få de som kan snakke sammen til å gjøre det. Til å komme med forslag. Vi kan ikke ta på oss for store sko, sier statssekretær Johansen.

Den norske delegasjonen understreket at Iran må samarbeide med det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

- Det må være i Irans egeninteresse å løse problemene som går igjen. Det er fortsatt mulighet til å få det til før den sjette mars, sier Johansen.

Den norske ambassaden i Teheran er nå gjenåpnet, og de norske og lokale medarbeiderne føler seg nå trygge.

ANGREP: Den norske ambassaden i Irans hovedstad, Teheran, ble angrepet for to uker siden. Det norske riksvåpenet ble revet ned og brent.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling