Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran-besøk hos Paven

«President Khatamis møte med pave Johannes Paul II vil være det første skritt mot en dialog mellom kristendommen og islam. Dette vil føre til videre dialog med andre nasjoner, religioner og sivilisasjoner.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik skriver den engelskspråklige iranske avisa Iran News på lederplass, dagen før landets moderate president Mohammad Khatami drar på et historisk besøk til Italia. Det var neppe akkurat slik ayatolla Khomeini hadde tenkt seg utviklingen i Iran. Ti år etter hans død er det iranske prestestyret på vikende front. I går kom meldingen om at de iranske reformtilhengerne hadde vunnet 13 av 15 plasser i bystyret i Teheran, etter lokalvalgene i slutten av februar. De moderate har vunnet store seirer i storbyene, og ikke minst har landets kvinner vist politiske muskler. 5000 kvinner var blant de 300 000 kandidatene til landets by- og kommunestyrer. I minst tjue byer ligger kvinnene på topp under den ikke så helt raske opptellingen. Nesten alle disse kvinnene er Khatami-tilhengere.

  • Det kanskje mest interessante ved disse lokalvalgene var at det konservative presteskapet prøvde å stanse en rekke av de moderate tilhengerne, fordi deres «tilhørighet til islam» ble trukket i tvil. For et par år siden ville de konservative ha fått det som de ville. Nå måtte de gå med på et kompromiss utarbeidet av en voldgiftskomité. Alle kandidater som undertegnet en lojalitetserklæring, kunne stille til valg. Flere Iran-observatører tror nå at moderate kandidater også kan slippe igjennom nåløyet under de nasjonale valgene neste år. Det kan føre til at Khatami-fløyen også får flertall i nasjonalforsamlingen Majlis.
  • Helt siden Khatami vant presidentvalget på forsommeren 1997, har det pågått en maktkamp mellom moderate og konservative i Iran. Khomeinis dogmatiske tilhengere, med den åndelige lederen ayatolla Ali Khamenei i spissen, har kjempet hardt for å beholde makten. De sitter fremdeles med kontrollen over landets militære styrker og sikkerhetsapparat, men har motvillig måttet akseptere en liberaliseringsprosess, der kvinnene blant annet har lettet på sløret. To skritt fram har ofte blir etterfulgt av ett tilbake, ikke minst når det gjelder pressefriheten. Men tross tilbakeslag har Iran i dag en presse som er langt friere og mer kritisk enn i nabolandene.
  • Mye tyder på at Ali Khamenei har innsett at han ikke har Khomeinis åndelige autoritet, og at han for å beholde så mye som mulig av innflytelsen er nødt til å løsne litt på grepet. Islams autoritet skal beholdes ved hjelp av små politiske innrømmelser. President Khatami innser også at han må gå sakte fram med reformene, men vil selvfølgelig gå mye lenger enn Khamenei. Men begge grupper har innflytelsesrike ytterfløyer. Ikke minst er de mest konservative yttergruppene lite lystne på å reformere noe som helst av den iranske khomeinismen.
  • Drapene på fire framtredende iranske intellektuelle i fjor høst var et nederlag for Khatami. Noen få uker seinere ble flere medlemmer av sikkerhetstjenesten arrestert for å ha stått bak drapene. Det vendte nederlag til seier. Men kampen må føres kontinuerlig. Det var neppe tilfeldig at Mohsen Kadivar, en av Irans fremste liberale mullaer, ble arrestert rett etter Khatamis seier i lokalvalgene.
  • - Ikke tro dere er presidenter og kan si og gjøre det dere vil. Hold dere til lokale spørsmål, sa den konservative ayatolla Mohammad Yazdi til Irans nyvalgte kommunestyremedlemmer under fredagsbønnen i Teheran i forrige uke. Som Don Quijote kjemper Yazdi en relativt håpløs kamp mot vindmøllene.
  • Mens Khomeinis utenrikspolitiske budskap var isolasjon, vil Khatami ha Iran tilbake i den internasjonale folden. Italia har, ikke minst av økonomiske grunner, gått i bresjen blant EU-land for en oppmyking av forholdet til Iran. Dagens besøk i Italia er et resultat av denne politikken. For Khatami er besøket viktig både politisk og økonomisk. Ikke minst trenger det oljerike Iran utenlandske økonomiske investeringer. Men Iran-eksperter legger også vekt på den åndelige betydningen. Derfor blir også møtet med paven viktig.