Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran bryter atomavtalen

Trekker seg som en direkte konsekvens av drapet på Qasem Soleimani.

UTE: President Hassan Rouhanis administrasjon kom søndag med nyheten om at de trekker seg fra atomavtalen. Foto: AP / Ebrahim Noroozi
UTE: President Hassan Rouhanis administrasjon kom søndag med nyheten om at de trekker seg fra atomavtalen. Foto: AP / Ebrahim Noroozi Vis mer

Iransk statlig fjernsyn leste søndag kveld opp en erklæring fra president Hassan Rouhanis administrasjon der det ble gjort klart at Iran fra nå av ikke vil overholde atomavtalens grenser for anriking av uran og lagring av uran.

Med det har Iran valgt å trekke seg fra atomavtalen de og flere av verdens supermakter har vært en del av, melder nyhetsbyrået AP. Med det nekter landet å overholde begrensningene som er satt for landets anrikning av uran.

USA trakk seg fra samme avtale i 2018. Nå følger altså Iran etter, som en direkte konsekvens av drapet på den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani.

Iran har tidligere innrømmet at de har brutt deler av avtalen, ved å lagre større mengder uran enn tillatt. Hvilke konsekvenser utviklingen nå vil få, er så langt uklart.

Ikke overrasket

Tidligere søndag sa forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Dagbladet at han ikke blir overrasket om Iran trekker seg fra avtalen etter de siste dagers hendelser.

- De har stort sett holdt seg til disse avtalebestemmelsene. Men det vil ikke overraske om de reagerer med å bryte ut av disse bestemmelsene, sier Melby.

DREPT: Natt til fredag 3. januar kom meldinga om at den mektige iranske militærlederen Qassem Soleimani er drept i et flyangrep. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Han legger til at det virker som om Trump mer enn noe annet ønsker å gjøre det motsatte av Obama.

- Det er absolutt en fare for at man kan dras inn i en ny konflikt, noe som er på tvers at det Trump i utgangspunktet ønsket, forklarer forskeren, og legger til:

- Obama framforhandlet avtalen i håp om å løse USAs bånd til ulike aktører i regionen. Den skulle også forhindre at USA skulle bli trukket inn i en konflikt i Gulfområdet og deler av Midtøsten.

Skulle vare til 2030

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Avtalen gir innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot oppheving av økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring.

Som en del av avtalen forpliktet Iran seg til å begrense sin anrikning av uran for en periode på 15 år fra avtalen ble inngått.

Det var USAs daværende president, Barack Obama, som fikk æren for avtalen. I mai 2018 kunngjorde imidlertid Trump at USA trekker seg fra avtalen, og siden har situasjonen eskalert.

DREPT: Statlig TV i Irak melder at lederen for den iranske revolusjonsgarden, Qasem Soleimani, ble drept i et flyangrep i Bagdad natt til fredag. Bilder fra CNN og AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media