TEGNET OPP LINJENE: Forsvarsminister Leon Panetta tegnet opp hva som er de røde linjene i Iran-konflikten. Han advarte også med at USA fremdeles vil ha verdens sterkeste militære styrker til tross for budsjettkutt. Foto: Reuters/Chris Usher/CBS News/Scanpix
TEGNET OPP LINJENE: Forsvarsminister Leon Panetta tegnet opp hva som er de røde linjene i Iran-konflikten. Han advarte også med at USA fremdeles vil ha verdens sterkeste militære styrker til tross for budsjettkutt. Foto: Reuters/Chris Usher/CBS News/ScanpixVis mer

- Iran får ikke utvikle kjernefysiske våpen eller stenge Hormuz-stredet

USAs forsvarsminister med klar tale om hva som er «den røde linja» Iran ikke bør krysse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarsminister Leon Panetta måtte svare om den svært anspente situasjonen i Persiagulfen da han i dag var gjest på debattprogrammet «Face the Nation» på CBS News.

Panetta, som er tidligere CIA-direktør, sier at USA verken vil tillate at Iran utvikler kjernefysiske våpen eller at de stenger det strategisk viktige Hormuz-stredet - et stred rundt 20 prosent av verdens oljetransport passerer.

- Prøver de å utvikle kjernefysiske våpen? Nei. Men vi vet at de prøver å utvikle kjernefysisk kapasitet. Og det er det som bekymrer oss, sier Panetta i intervjuet.

- Det går en rød linje på at Iran ikke skal utvikle kjernefysiske våpen. Det er en rød linje for oss, fortsetter han.

- Hormuz-stredet er en annen rød linje for oss og vi vil svare dersom de går over den, sier Panetta.

- Vi vil bekjempe en blokade USAs forsvarssjef, general Martin Dempsey, forteller at Iran har kapasitet til å blokkere stredet, men at USA har kapasitet til å bekjempe denne kapasiteten dersom det skjedde.

At Iran faktisk har kapasitet til å stenge stredet, er ny informasjon fra Dempsey. Flere eksperter har tvilt på Irans muligheter til i praksis å stenge Hormuz-stredet.

- De har investert i utstyr som gjør at de faktisk vil ha kapasitet til å stenge Hormuz-stredet for et begrenset tidsrom. Vi har investert i utstyr for å sikre at vi kan bekjempe det, dersom det skjer, sier Dempsey.

- Vi vil beskrive det som en uakseptabel handling. Det er ikke bare uakseptabelt for oss, men for hele verden. Men vi blir å ta handling og gjenåpne stredet om det skjer, sier Dempsey videre.

- De vil bli stoppet Forsvarsminister Panetta understreker at den internasjonale strategien mot Iran er gjennom sanksjoner og diplomatisk press.

- Gjennom et slikt press prøver vi å overbevise Iran om at dersom de gjør det rette, må de bli med i den internasjonale familien av land og handle ansvarlig, sier Panetta.

«Face the Nation»-vert Bob Schieffer presset også Panetta og Dempsey om USAs svar dersom Iran faktisk utvikler kjernefysiske våpen.

- Jeg tror det er viktig at de vet at dersom de gjør det, så vil de bli stoppet, sier Panetta i intervjuet.

Panetta snakket også om nedskjæringene i forsvarsbudsjettet det neste tiåret, men understreket at USA fremdeles vil ha «de sterkeste militære styrkene i verden og at ingen bør prøve seg».

- DE VIL BLI STOPPET: Forsvarssjef Martin Dempsey (t.v) og forsvarsminister Leon Panetta ga uttrykk for at Iran vil bli bekjempet om de prøvde å stenge Hormuz-stredet og «de vil bli stoppet» om de prøver å utvikle kjernefysiske våpen.  Foto: REUTERS/Chris Usher/CBS News/Scanpix
- DE VIL BLI STOPPET: Forsvarssjef Martin Dempsey (t.v) og forsvarsminister Leon Panetta ga uttrykk for at Iran vil bli bekjempet om de prøvde å stenge Hormuz-stredet og «de vil bli stoppet» om de prøver å utvikle kjernefysiske våpen. Foto: REUTERS/Chris Usher/CBS News/Scanpix Vis mer