Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran får lov til å anrike uran

USA og EU ber bare om midlertidig stans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdensmaktene krever ikke lenger full stopp av anriking av uran i Iran. Nå ber de bare om en midlertidig stans mens partene diskuterer landets atomprogram. Det oppgir diplomater og andre kilder til AP.

Helt siden forhandlingene brøt sammen i august, har USA og EU krevd full stans av anriking av uran i Iran, fordi de frykter landet vil utvikle atomvåpen. Iran hevder selv at de bare vil utvikle atomenergi til sivilt bruk og at de trenger anrikt uran til atomreaktorer som skal lage energi.

Vil starte forhandlinger

Det mye mildere kravet i det nye forslaget er et forsøk på å unngå en hard konfrontasjon med Iran. Diplomater sier til AP at USA, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og Tyskland fortsatt håper på full stans i Iran, men at de innser dette er et urealistisk krav slik situasjonen er nå.

EUs utenrikspolitiske sjef Javier Solana, var i Iran tidligere denne uka og presenterte det nye forslaget til forhandlinger.

- I prinsippet må de stanse anrikingen mens vi snakker sammen ved forhandlingsbordet. Når vi er ferdig med forhandlingene får vi se hva som skjer, sa Solana i går.

Det er ikke klart hvor lang tid disse forhandligene vil ta. Solana sa han venter et svar i løpet av få uker.

Håper på kontrollert anriking

STRIDENS KJERNE: Dette atomanlegget i Bushehr, omtrent 1200 km sør for hovedstaden Teheran, er et av anleggene som jobber med anriking av uran. Foto: Scanpix
STRIDENS KJERNE: Dette atomanlegget i Bushehr, omtrent 1200 km sør for hovedstaden Teheran, er et av anleggene som jobber med anriking av uran. Foto: Scanpix Vis mer

De seks landene som danner motparten til Iran i denne konflikten har lenge vært uenige i hvilke krav Iran må oppfylle og hvor harde sanksjoner de eventuelt skal sette i verk mot landet.

Frankrike vil ta Iran inn for FNs sikkherhetsråd hvis de nå ikke starter forhandlinger. Mens Russland bare vil støtte slike sanksjoner dersom Iran bryter den internasjonale ikke-spredningsavtalen om atomvåpen.

Diplomater har fortalt til AP at Tyskland vil la Iran drive med anriking i liten skala. De mener det er bedre med et begrenset program for anriking som kan bli kontrollert og overvåket av internasjonale inspektører, enn at Iran fortsetter i det skjulte uten informasjon til resten av verden.

VIL SNAKKE: Javier Solana (t.v.), EUs utenrikspolitiske sjef møtte Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki på tirsdag. Den iranske ministeren var positiv til det nye forslaget fra stormaktene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media