Iran får raketter fra Nord-Korea

Rekkevidde fra 2500 til 4000 kilometer. Kan bære atomstridshoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I alt oppstusset omkring Irans angivelige planer om å produsere atomvåpen, er det kommet i bakgrunnen at landet har mottatt raketter med rekkevidde på minst 2500 km fra Nord-Korea. Iran har også nylig inngått en våpenavtale med Russland og en gjensidig støttepakt med Syria.

Det er godt informerte analytikere i Midtøsten som med støtte fra tysk etterretning hevder at Iran har mottatt 18 demonterte nordkoreanske ballistiske raketter av typen BM-25, som er en videreutvikling av den gamle sovjetiske ubåtbaserte SS-N-6.

Ubåter med SS-N-6 var i sin tid en velkjent foreteelse i Barentshavet og langs Norskekysten.

Beregninger av BM-25s rekkevidde varierer fra 2500 til 4000 km. I sovjetisk tjeneste kunne hver SS-N-6 føre opptil tre atomstridshoder.

Iran har også russiske Kh-55 krysserraketter. 18 slike ble smuglet ut fra Ukraina i 2001, 12 havnet i Iran og 6 i Kina. Kh-55 er stealthy (vanskelig å oppdage med radar) og har en rekkevidde på 3000 km. Iran arbeider også energisk med å utvikle egne ballistiske raketter og krysserraketter, sistnevnte trolig basert på den russiske Kh-55 teknologien. Landet utvikler dessuten evne til å skyte opp satelitter, noe som vil gi Teheran betydelig uavhengig evne til å overvåke regionen.

Det er med andre ord et sammensatt bilde som indikerer at Iran ikke bare har ambisjoner som regional makt, men også målsettinger om å kunne utøve betydelig press og kanskje utløse et apokalyptisk scenario.

Tysk etterretning hevder at på sikt vil Iran kunne true Europa.

Russiske våpen

BYGGER DE ATOMVÅPEN? Bildene fra rommet avslørte at Iran var igang med å bygge atomreaktorer ved Bushehr. Mye tyder på at de forsøker å skaffe seg atomvåpen. Se bildet i full størrelse her. Foto fra Digital Globe
BYGGER DE ATOMVÅPEN? Bildene fra rommet avslørte at Iran var igang med å bygge atomreaktorer ved Bushehr. Mye tyder på at de forsøker å skaffe seg atomvåpen. Se bildet i full størrelse her. Foto fra Digital Globe Vis mer

Iran har også nylig undertegnet en avtale med Russland om leveranser av våpen for nesten 10 milliarder norske kroner. Siden russiske våpen er vesentlig billigere enn vestlige, er dette en stor avtale.

Avtalen omfatter modernisering av Irans russiske kampfly og stridsvogner og leveranser av moderne Tor-M1 luftvernraketter og patruljebåter.

Russiske Interfax mener at luftvernrakettene vil bli plassert rundt det kjernefysiske anlegget i Bushehr. Både Israel og USA har gitt uttrykk for bekymring over avtalen, mens Russlands forsvarsminister Sergeij Ivanov har sagt at den er \'absolutt legitim\'.

Syria

På toppen av dette hevder eksperter i Midtøsten at Iran og Syria 14. november i fjor undertegnet en gjensidig økonomisk, teknologisk og militær støtteavtale.

Det hevdes at avtalen gir Iran anledning til å lagre våpen og annet sensitivt utstyr i Syria ved behov, og at Syria i avtalen understreker sin fortsatte intensjon om å støtte Hizbollah. Iran skal blant annet bistå med å oppgradere Syrias evne til kjemisk krigføring.

Avtalen er trolig et resultat av iransk kritikk og press fordi Syria trakk seg ut av Libanon og dermed svekket iransk-støttede Hizbollahs stilling.

Israelsk problem

Strategic Studies Institute ved USAs Army War College har på oppdrag fra Pentagon levert en analyse som konkluderer med at Israels evne til å stanse eller forsinke et iransk atomvåpenprogram med vedvarende luftangrep er begrensede.

Noen vil nok ha litt avvikende syn her. Men det er liten tvil om at Israels evne til ett enkelt stort, overraskende luftangrep er større enn evnen til å angripe på ny for å ødelegge mål som ikke ble slått ut i første omgang. Og det er trolig riktig at mulighetene til vedvarende angrep for å hindre gjenoppbygging er både militært og politisk begrensede.

I dette forholdet finner vi kanskje forklaringen på at Israel for noen år siden anskaffet tre tyskbygde Dolphin-klasse dieselelektriske ubåter, og i november i fjor inngikk en intensjonsavtale med Tyskland om å anskaffe to til. De tre første ubåtene ble forøvrig avmagnetisert i Norge før levering. Av historiske årsaker strekker Tyskland seg meget langt overfor Israel og finansierer store deler av ubåtkjøpene.

Vestlige eksperter har lenge ment at ubåtenes hovedoppgave er \'second strike\' med krysserraketter med atomstridshoder. \'Second strike\' er et velkjent begrep fra den kalde krigen, og betyr at hvis store deler av Israels militære slagkraft blir ødelagt i et overraskende atomangrep, vil det alltid være en eller to ubåter ute på tokt i ukjente posisjoner slik at de vil kunne slå tilbake med fryktelig virkning. D

et er aldri blitt bekreftet at Israel har utviklet ubåtbaserte krysserraketter, men det er alminnelig antatt at så har skjedd.

Israel har dessuten sitt Arrow anti-rakett rakettforsvar, som er under stadig videreutvikling.

Israelsk angrep?

Israel har 25 meget avanserte F-15I middels rekkevidde angrepsfly, men den virkelig store slagkraften ligger i en pågående anskaffelse av hele 102 fly av den siste og klart mest avanserte F-16 versjonen, F-16I som i Israel kalles Sufa (Storm). Den første skvadronen er klar på flybasen Ramon i Negev-ørkenen.

Det var israelske F-16 av tidligste versjon som i 1981 ødela Saddam Husseins atomanlegg i Osirak.

Store flyangrep over såpass lange avstander som til Iran vil imidlertid kreve støtte av tankfly for fylling av drivstoff i luften, og av flygende radarstasjoner og fly for elektronisk krigføring. Slike operasjoner vil bli vanskelige og ressurskrevende.

Det kan være nærliggende å anta at de kan bli satt inn gjennom det svakt forsvarte syriske luftrommet og videre over Nord-Irak, men israelerne kan anse dette som for opplagt og velge overraskende ruter.

Flere angrep vil neppe følge samme rute.

Israel videreutvikler også sine Jeriko ballistiske raketter men det er tvilsomt om disse vil kunne ødelegge Irans atomanlegg fullstendig i et forkjøpsangrep, i alle fall med konvensjonelle stridshoder. Og ødeleggelser vil ikke kunne opprettholdes over tid med slike raketter alene.

HVA HOLDER IRAN PÅ MED? En hel verden lurer på hva Mahmoud Ahmadinejad holder på med-
SKYTES OPP I NORD-KOREA:: Dette bildet skal vise en nordkoreansk langdistanserakett på vei opp. Nå skal 18 raketter være på vei fra Nord-Korea til Iran.