PENGER TILBAKE:  Irans president vil få tilbake 26 milliarder kroner som har vært frosset i utlandet. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE
PENGER TILBAKE: Irans president vil få tilbake 26 milliarder kroner som har vært frosset i utlandet. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENAREVis mer

Iran får tilgang til penger som har vært frosset

Som en del av atomavtalen med stormaktene vil Iran gradvis få tilgang til penger som er frosset i utlandet fra 1. februar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avtalen, som ble signert i november i fjor, skal landet få tilbakebetalt nesten 26 milliarder kroner som har vært frosset i utlandet.

Utbetalingene vil bli gjort gradvis og er betinget at Iran lever opp til sine forpliktelser i avtalen.

Den første utbetalingen, som er på omtrent 3,4 milliarder kroner, blir gjort 1. februar, sier en høytstående amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

Det vil til sammen være åtte utbetalinger i en periode fra februar til juli.

Iran har forpliktet seg til å «nøytralisere» sine lagre av uran som er anriket til nær 20 prosent. Halvparten skal fortynnes til en anrikingsgrad på 5 prosent, resten skal oksideres.

Også AFP får bekreftet at første utbetaling vil skje i februar.

Iran vil implementere den historiske atomavtalen 20. januar, opplyste landets myndigheter søndag.

Den midlertidige Genève-avtalen er ment å stoppe Irans videre arbeid med atomprogrammet i seks måneder for å kjøpe tid til en endelig og fullverdig avtale. Iran forplikter seg til å begrense sin atomvirksomhet mot lettelser i de internasjonale sanksjonene som har rammet landets økonomi hardt.

(NTB)