Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran får tilgang til penger som har vært frosset

Som en del av atomavtalen med stormaktene vil Iran gradvis få tilgang til penger som er frosset i utlandet fra 1. februar.

PENGER TILBAKE:  Irans president vil få tilbake 26 milliarder kroner som har vært frosset i utlandet. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE
PENGER TILBAKE: Irans president vil få tilbake 26 milliarder kroner som har vært frosset i utlandet. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avtalen, som ble signert i november i fjor, skal landet få tilbakebetalt nesten 26 milliarder kroner som har vært frosset i utlandet.

Utbetalingene vil bli gjort gradvis og er betinget at Iran lever opp til sine forpliktelser i avtalen.

Den første utbetalingen, som er på omtrent 3,4 milliarder kroner, blir gjort 1. februar, sier en høytstående amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

Det vil til sammen være åtte utbetalinger i en periode fra februar til juli.

Iran har forpliktet seg til å «nøytralisere» sine lagre av uran som er anriket til nær 20 prosent. Halvparten skal fortynnes til en anrikingsgrad på 5 prosent, resten skal oksideres.

Også AFP får bekreftet at første utbetaling vil skje i februar.

Iran vil implementere den historiske atomavtalen 20. januar, opplyste landets myndigheter søndag.

Den midlertidige Genève-avtalen er ment å stoppe Irans videre arbeid med atomprogrammet i seks måneder for å kjøpe tid til en endelig og fullverdig avtale. Iran forplikter seg til å begrense sin atomvirksomhet mot lettelser i de internasjonale sanksjonene som har rammet landets økonomi hardt.

(NTB)