GJENNOMBRUDD: Irans nye president Hassan Rohani ser ut til å ville gjøre store ting i det prestestyrte landet. (AP Photo/Vahid Salemi) Scanpix
GJENNOMBRUDD: Irans nye president Hassan Rohani ser ut til å ville gjøre store ting i det prestestyrte landet. (AP Photo/Vahid Salemi) Scanpix Vis mer

Iran forbereder en dramatisk åpning mot USA og Vesten

Irans nye president Hassan Rohani lover å aldri lage atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Rohani har snakket med det amerikanske TV-selskapet NBC, og uttalelsen er et ledd i et bredt anlagt diplomati fra presteregimets side for å bryte forbannelsen med sanksjoner. USA og EU har vedtatt sanksjoner mot Iran fordi landet ikke retter seg etter FN-regler om innsyn i sin kjernefysiske industri, og fordi man frykter at landet vil lage atomvåpen.

Løslot politiske fanger
Rohani refererte i intervjuet til en brevveksling med den amerikanske presidenten Barack Obama, og kalte den «positiv og konstruktiv». Mye tyder på at store ting er i ferd med å skje i Iran som har vært styrt av et konservativt presteregime siden revolusjonen i 1979. Det har vært en isfront mellom Iran og USA siden da.

Samtidig ble 11 kjente politiske fanger løslatt i går. En av dem er den kjente menneskerettighetsaktivisten Nasrin Sotoudeh som i 2012 ble tildelt verdens nest viktigste freds- og menneskerettighetspris - Sakharovprisen.

Helt uventet ble hun sluppet ut etter å ha blitt kjørt hjem av fengselspersonale i går kveld, forteller Sotoudehs ektemann til nyhetsbyrået AP.

Skroting av atomfabrikk
Men det er flere tegn i tiden på at store ting er i gjerne. Det velrenomerte tyske tidsskriftet Der Spiegel skrev tidligere i uka at Rohani vil legge fram et forslag for EUs utenrikspolitisk ansvarlige Catherine Ashton under FNs hovedforsamling i New York til uka om å bygge ned det hemmeligste av Irans atomanlegg i landsbyen Fordo utenfor den hellige byen Qom. Anlegget ligger 70 meter inne i fjellet og er antakelig umulig å ødelegge med annet enn nettopp atombomber.

Irans åndelige - og virkelige - leder Ayatollah Ali Khamenei bidro til forventningene om hva som skal komme da han onsdag kveld talte til den konservative og revolusjons-rettroende, Revolusjonsgarden. Han varsler det han kaller et historisk gjennombrudd overfor Vesten når det gjelder de iranske atomanleggene. Khamenei sa at Iran vil vise at de vil følge en politikk overfor Vesten med det han kaller «historisk overbærenhet» når det gjelder landets atompolitikk.

Obama positiv
Det var president Obama som tidligere i uka sa at han og president Rohani i en tid hadde brevvekslet, uten at han ville si om hva. Nå letter Obamas talsmann, Jay Carney litt på sløret, og sier dette:

- I sitt brev indikerte presidenten (Obama) at  USA er klar til å løse spørsmålet om kjernekraft på en måte som gjør det mulig for Iran å demonstrere at (det iranske) kjernekraftprogrammet kun er for fredelige formål.

Grunnen til at Iran nå ser ut til å ville ha en radikal forbedring av sitt anstrengte forhold til omverdenen er at sanksjonene mot landet gir dramatiske og negative utslag for økonomien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer