Iran fordømmer diplomatkidnapping i Irak

Og legger skylden på USA etter at væpnede menn i irakiske uniformer bortførte iransk diplomat i Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Væpnede menn i irakiske uniformer har bortført en iransk diplomat i Bagdad. Iran fordømmer bortføringen og legger skylden på USA.

Jalal Sharafi, andresekretær ved den iranske ambassaden i Irak, ble bortført på åpen gate søndag, opplyste irakiske myndigheter tirsdag. En gruppe på 30 bevæpnede menn iført irakiske militæruniformer stoppet bilen Sharafi kjørte, og dro ham ut av den før de alle forsvant.

- Det var kamper mellom de bevæpnede mennene i uniformer fra den irakiske hæren og iranerens livvakter i Karrada. Etter sammenstøtet stakk de bevæpnede mennene av og tok Sharafi med seg, sier en anonym irakisk tjenestemann.

Iranske myndigheter bekrefter bortføringen, fordømmer den og sier USA er ansvarlig, ifølge det iranske nyhetsbyrået ISNA.

Det iranske utenriksdepartementets talsperson Muhammad Ali Hosseini mener bortføringen ble utført av en væpnet gruppe med tilknytning til det irakiske forsvarsdepartementet og som arbeider «under amerikansk oppsyn».

Iran har kalt den sveitsiske og irakiske ambassadøren i landet inn på teppet for å protestere mot bortførelsen. Den sveitsiske ambassaden håndterer amerikanske saker i Iran ettersom USA ikke har diplomatisk forbindelse til Teheran.

- Det virker som om denne terrorhandlingen er utført innen rammeverket av Bushs ordre og med det mål for øye å trappe opp konfrontasjonen med Iran, uttalte Irans ambassadør til Irak, Hassan Kazemi-Qomi, til iransk TV.

Iraks utenriksminister lover full etterforskning av bortføringen og kaller den en merkelig hendelse.

(©NTB)