Iran forlot atom-møte i protest

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) gir Iran frist til 31. oktober med å bevise at de ikke har et hemmelig atomvåpenprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs atomvaktbikkje kommer til å starte en intens overvåking av Irans atomprogram, sa IAEA-sjef Mohamed ElBaradei fredag.

- Vi kommer til å sette i verk en svært kraftig tilnærming for å få gjort arbeidet ferdig og for å få all den informasjonen vi trenger, sa ElBaradei.

Uvanlig prosedyre

Iran advarte fredag om at de nå vil ta samarbeidet med FNs atomvaktbikkje opp til «ny vurdering».

- Vi har ikke annet valg enn en ny gjennomgåelse av både vårt nivå og engasjement i forholdt til byrået etter denne resolusjonen, sa Irans FN-ambassadør i Wien Ali Akbar Salehi.

- Resolusjonen ble vedtatt uten stemmegivning, en prosedyre som er svært uvanlig i IAEA, opplyste byråets talskvinne Melissa Fleming etter møtet.

Resolusjonen gir Iran en siste mulighet til å bevise at landet atomprogram er i tråd med retningslinjene i ikkespredningsavtalen. Dersom Iran ikke imøtekommer resolusjonen, kan det åpne døra for at landet blir innrapportert til Sikkerhetsrådet som må ta stilling til eventuelle sanksjoner.

Amerikansk press

USA, som påstår at Iran i hemmelighet utvikler atomvåpen, har drevet hard lobbyvirksomhet under det fem dager lange IAEA-møtet for å få atomenergibyrået til å godkjenne resolusjonen.

Iran, som har en plass i IAEAs styre, forsøkte på sin side å få resten av IAEA-medlemmene til å motstå presset fra USA. Da det ikke lyktes, forsvant en rasende delegasjon fra møtet i protest.

- USA og enkelte vestlige land forsøker å styre avgjørelsene mot politiske mål, sa Irans utenriksminister Kamal Kharazi i forkant av fredagens møte.

(NTB-Reuters-AFP)

- FORSØKER Å STYRE: - USA og enkelte vestlige land forsøker å styre avgjørelsene mot politiske mål, sa Irans utenriksminister Kamal Kharazi i forkant av fredagens møte.