NYE UTFORDRINGER: Amerikanske soldater gjør seg klare til å slåss mot opprørsstyrker i Afghanistan. De siste 15 månedene har man sett en økende fare fra snikskyttere. Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito/Scanpix
NYE UTFORDRINGER: Amerikanske soldater gjør seg klare til å slåss mot opprørsstyrker i Afghanistan. De siste 15 månedene har man sett en økende fare fra snikskyttere. Foto: AP Photo/Pier Paolo Cito/ScanpixVis mer

- Iran forsyner Taliban med avanserte våpen

Snikskyttere er den nye faren for de internasjonale styrkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige måned hevdet en amerikansk kongressrapport at Iran i det stille hjelper al-Qaida. Nå avslører BBC at alarmen har gått i det britiske forsvaret etter at flere og flere beviser peker i retning av at Taliban mottar avanserte våpen fra samme land.

Dette bryter med de internasjonale sanksjonene Iran er underlagt og gjør arbeidet til de internasjonale styrkene i Afghanistan langt farligere.

Storbritannia slår alarm I februar fant man kraftige raketter i hendene på Taliban-soldater. Etterforskningen viste at antenningsmekanismen i rakettene stammer fra Iran.

- Iran vet nøyaktig hva de gjør. I det ene øyeblikket hevder de at de ønsker å komme tilbake i det internasjonale samfunnet, mens de samtidig gjør det motsatte av hva det internasjonale samfunnet har pålagt dem, sier Alistair Burt i britisk UD til BBC.

Britiske tropper har ikke bare slått alarm internt i Storbritannia, men også varslet FN som skal overvåke at sanksjonene som er idømt Iran overholdes.

BBC skriver at Talibans kamp mot de vestlige styrkene i landet blir stadig mer avansert, ti år etter invasjonen i 2001. De siste 15 månedene har stadig flere NATO-tropper blitt drept med skarpskyttergevær.

- Iran bryter sanksjonene Den økte trusselen fra snikskyttere knyttes også til Iran, særlig etter at en pensjonert britisk marinesoldat ble tatt i et forsøk på å smugle avanserte kikkertsikter inn i Iran. Avsløringen av smulgerforsøket har ført til en opprulling av et våpensmuglernettverk med tilknytning til Revolusjonsgarden i Iran.

Lederen for FN-komiteen som skal overvåke om sanksjonene av Iran etterfølges, innrømmer at de ikke har oversikt.

- Det er klart for oss at det er en økende trend i at Iran bryter sanksjonene og fortsetter å bevæpne forskjellige ikke-statlige organisasjoner, sier Salome Zourabichvili til BBC.