UTVIKLER ATOMVÅPEN:  Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: SCANPIX/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
UTVIKLER ATOMVÅPEN: Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: SCANPIX/EPA/ABEDIN TAHERKENAREHVis mer

Iran fortsetter anrikning av uran

Høyanriket uran kan brukes i framstillingen av atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Iran trosser verdenssamfunnets protester og fortsetter sitt arbeid med anrikning av uran. Høyanriket uran kan brukes i framstillingen av atomvåpen.

Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad har godkjent valget av tomter for flere nye anrikningsanlegg, sa hans nære rådgiver Mojtaba Samareh Hashemi mandag. Byggingen av anleggene vil begynne straks presidenten gir ordre om det, tilføyde han.

Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki framholdt i helgen at det fortsatt er mulig å få til en diplomatisk løsning på striden om atomprogrammet. Iranerne hevder programmet er av rent sivil art, men vestlige land tror hensikten er å produsere kjernefysiske våpen.

- I de kommende dagene vil vi etter planen ha direkte samtaler med 14 av de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd, sa Mottaki. Det 15. landet er USA, som ikke har diplomatiske forbindelser med Iran.

Kina fortsetter sitt arbeid for en diplomatisk løsning på atomstriden med Iran. Men langvarige forhandlinger mellom regjeringen i Teheran og andre stormakter har hittil ikke ført til noe konkret resultat.

(NTB-Reuters-AFP)