- Iran fortsetter arbeidet med atombombe

Amerikanske myndigheter beskylder Iran for fortsatt å forsøke å lage en atombombe. De har ikke holdt løftet fra i fjor om å stanse arbeidet med å anrike uran, sier USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er ikke i tvil om at Iran fortsatt har et atomvåpenprogram, sa John Bolton, statssekretær i det amerikanske utenriksdepartementet under en sikkerhetskonferanse i Berlin torsdag.

- De har ikke, slik vi ser det, overholdt forpliktelsene fra oktober om å stanse arbeidet med å anrike uran, fortsatte han.

Avviser

Men Irans utenriksminister Kamal Kharrazi avviste beskyldningene. Han sa landet har fredelige hensikter med å utvikle atomenergi.

- Vi har besluttet å utvikle kjernefysisk teknologi til fredelige formål, og vi står fast på at det er vår legitime rett, sa Kharrazi. - Selvsagt følger vi ingen programmer for å produsere våpen, la han til.

Utenriksministeren sa myndighetene vil samarbeide med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) for å vise at de overholder sine forpliktelser.

Tyskland, Frankrike og Storbritannia overtalte i fjor Iran til å stanse arbeidet med å anrike uran. Landet gikk også med på å la IAEA gjennomføre grundige inspeksjoner i landet.

Sentrifuge

Tidligere torsdag opplyste vestlige diplomater at Iran har unnlatt å gjøre rede for planer om konstruksjonen av en sentrifuge som brukes til å anrike uran. IAEA er kommet på sporet av maskinen ved hjelp av informasjon fra Libya og andre land.

- De som kommer med beskyldningene må legge fram bevisene, var kommentaren til Irans utenriksminister.

Han tilføyde at når det gjaldt de spørsmål IAEA måtte ha, er Iran beredt til å svare på disse.

- Vi har ingenting å skjule, og vi er beredt til å bli inspisert seriøst av IAEAs inspektører, sa Kharrazi.

Paralleller

Flere vestlige diplomater oppgir til nyhetsbyrået Reuters at IAEA har funnet klare paralleller mellom Libyas atomprogram og Irans atomprogram.

- De kjøpte de samme greiene fra de samme folkene, sier en vestlig diplomat som følger tett med på IAEAs arbeid.

En annen diplomat sier at funnet av sentrifugen ikke skyldes Irans samarbeid med IAEA, men godt inspeksjonsarbeid fra IAEA..

Iran innrømmet å være i besittelse av planene først etter at IAEA presenterte bevisene.

Planene skal gjelde bygging av en sentrifuge av typen G2, som er utviklet av det britisk-tyske-nederlandske selskapet Urenco. Det er ingen indikasjoner på at dette selskapet har solgt planene til Iran.

Pakistan er kjent for å være i besittelse av både G2 og den mindre avanserte sentrifugen G1, som Iran allerede skal ha masseprodusert.

NTB