Iran fyller sin første atomreaktor

Landets første atomkraftverk settes i drift over nyttår.

BYSHEHR-ANLEGGET:  Arbeidet med å fylle drivstoff på Irans første atomreaktor er i gang. Her er atomanlegget fotografert i sommer. Foto: Scanpix
BYSHEHR-ANLEGGET: Arbeidet med å fylle drivstoff på Irans første atomreaktor er i gang. Her er atomanlegget fotografert i sommer. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Iran har begynt å fylle den første atomreaktoren i landets første kjernekraftverk med brennstoff.

Det melder den statlige iranske nyhetsformidleren Press TV.

Kjernekraftverket ligger i den sørlige havnebyen Bushehr og ble fullført ved hjelp av Russland. Arbeidet med å fylle på brennstoff startet tidlig tirsdag morgen, ifølge Press TV.

Utsatt av datavirus Ifølge myndighetene i Iran vil reaktoren starte å generere strøm tidlig i 2010. Oppstarten er blitt utsatt med flere måneder, blant annet på grunn av et datavirus som rammet Iran tidligere i år.

Iranske myndigheter benekter det de kaller «USAs og alliertes påstander om at Iran i virkeligheten er i gang med et militært atomprogram. »

Kjernekraftverket er under oppsyn av det internasjonale atomenergibyrået, slår Press TV fast.

-  Til tross for USAs og EUs innsats for å påføre Iran sanksjoner, vil Bushehr-kraftverket bli fylt med brensel, sa Alaeddin Boroujerdi, leder i nasjonalforsamlingens komité for nasjonal sikkerhet og utenrikspolitikk i natt.

Tysk hjelp Kjernekraftverket ble først påbegynt i 1975. Den gang var det Tyskland som skulle hjelpe Iran med å få atomkraft. Tyskland trakk seg ut av prosjektet etter at prestestyret tok makta under revolusjonen i 1979.

I 1995 signerte Iran en avtale med Iran om å få atomkraftverket opp på beina. Kjernekraftverket skulle etter planen ha vært klart i 1999, men er blitt utsatt en rekke ganger, skriver den statlige nyhetsformidleren.

Det er Russland som leverer brensel til atomkraftverket. Russerne skal også ta seg av avfallshåndteringen.