Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran gjenåpner atomprogram

Irans atomenergiorganisasjon sier forseglingen av landets atomfasiliteter er fjernet og at forskningen på radioaktivt brensel er i gang igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nestlederen i organisasjonen sier Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fjernet forseglingen tirsdag. Når landet nå har gjenopptatt forskningsarbeidet kommer trolig presset utenfra til å øke. Vesten har bedt Iran stanse atomprogrammet til man har blitt enige om hva som skal inngå i denne virksomheten.

Mohammad Saeedi sier IAEA godkjente opphevingen av forseglingen mandag kveld.

– I dag ble forseglingen fjernet på noen anlegg som kun driver forskning, og arbeidet kunne starte igjen, sier Saeedi. Han understreker at Iran ikke har tatt opp igjen fremstillingen av radioaktivt brensel, noe som innebærer anriking av uran.

– Vi skiller klart mellom forskning på brenselteknologi og produksjon av brensel. Det er kun forskningen som nå har startet igjen. Produksjonen er fortsatt ute av drift.

Inspektører fra IAEA ankom Iran lørdag for å fjerne de over to år gamle seglene.

(ANB-AP)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!