Iran godtar inspeksjoner

Irans atomforhandler sier at landet godtar IAEA-inspeksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ali Larijani, som forhandler om atomvåpenprogrammene til Iran, er i Moskva for å møte med russiske diplomater.

- Alle våre aktiviteter er synlige. Teheran godtar alle inspeksjoner av det internasjonale atomenergibyrået. Og alle inspeksjoner som skjer etter internasjonal lov, sier Larijani, ifølge AP.

Internasjonale inspeksjoner av Irans atomkraftverk, er selve kjernen i striden mellom Iran og IAEA. USA og EU har lenge krevd at Iran slipper inspektørene til.

Russerne har bedt om at Iran stanser sin anriking av uran, før de kan gjenoppta aktiviteten på russisk jord, slik partene har diskutert som en løsning på konflikten. Men Larijani sier nå at en slik midlertidig stans er unødvendig fordi alt de driver med er lovlig.

Den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov har stor tro på å få til en avtalen.

- Jeg tror et kompromis som ikke tillater noen brudd på ikkespredningsavtalen er mulig, sier Lavrov.

Samtaler i Japan

Irans utenriksminister Manoucher Mottaki er i Japan for samtaler med japanske myndigheter.

- Samtalene vil dreie seg om hvor vi skal drive anriking og lengden på avtalen.

Russland og Iran møttes i forhandlinger i forrige uke, men kom ikke fram til en endelig avtale. Det russiske forslaget ønsker at Iran driver sin anriking på russisk jord. Dette for å hindre Iran i å drive høyanriking, slik at de kan lage atomvåpen.

- Den russiske planen er på bordet. Vi er fleksible, sier Mottaki.

Visepresident Gholamreza Aghazadeh, lederen for Irans atomenergibyrå, er også med til Japan.

Støttet av USA og EU

Iran har sterkt press på seg til å ha en avtale på bordet før IAEA møtes på mandag. Byrået har truet med å rapportere Iran inn for FNs sikkerhetsråd hvis de ikke tillater inspeksjoner, og da vil sanksjoner bli iverksatt.

Russlands forslag er støttet av USA og EU, som ønsker å sikre seg at Iran bare bruker atomkraften sin til sivile og fredelige formål. Iran har forsikret at de bare ønsker en slik produksjon, men USA og EU frykter at de utvikler atomvåpen.

I RUSSLAND: Irans atom-forhandler Ali Larijani snakket til pressen på flyplassen i Moskva i dag.