Iran godtar uanmeldte inspeksjoner av atomanlegg

Iran vil gå med på uanmeldte inspeksjoner av landets atomanlegg, melder nyhetsbyrået AFP.

GODTAR INSPEKSJON: Iran vil gå med på uanmeldte inspeksjoner av landets atomanlegg, melder nyhetsbyrået AFP.  Her fra et atomanlegg i Iran. Foto: AFP/BEHROUZ MEHRI/NTB SCANPIX
GODTAR INSPEKSJON: Iran vil gå med på uanmeldte inspeksjoner av landets atomanlegg, melder nyhetsbyrået AFP. Her fra et atomanlegg i Iran. Foto: AFP/BEHROUZ MEHRI/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette kom fram under andre dag av samtalene om det iranske atomprogrammet, som pågår i Genève. Irans sjefforhandler sier at uanmeldte besøk inngår i forslaget iranerne la fram tirsdag.

— Det er en del av vårt siste utspill, sier Abbas Araqchi til det statlige iranske nyhetsbyrået Irna.
«Nyttig» Hensikten med Genève-samtalene er å avklare om det er mulig å gå videre med en prosess som kan føre til at verdenssamfunnet stoler på Irans forsikringer om at landet ikke har som mål å utvikle atomvåpen.

— Det var et svært nyttig møte, sa Michael Mann, talsmann for EUs utenrikssjef, Catherine Ashton, etter tirsdagens møte.

Ved innledningen av dette møtet kom Iran med et nytt utspill som ble godt mottatt, uten at det er offentlig kjent hva utspillet konkret gikk ut på.
USA og Iran Med på møtene i Genève er representanter for den såkalte P5+1-gruppa, som består av de fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet i FN, samt Tyskland. Tirsdag kveld holdt også USA og Iran et bilateralt møte i kulissene av de offisielle forhandlingene. Det er første gang landene møter iranske forhandlere siden Hassan Rouhani overtok som Irans president. Han anses som noe mer moderat og kompromissvennlig enn forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad.

Både Israel og amerikanske folkevalgte har advart mot en for snill linje overfor Iran under samtalene, som pågår bak lukkede dører i FNs kontorer i Genève.

(NTB-Ritzau-AFP)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer