Iran gratulerer Ebadi

Den iranske regjeringen gratulerte i dag kveld Shirin Ebadi med Nobels fredspris, mange timer etter at tildelingen ble kunngjort i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for regjeringen, Abdollah Ramanzanzadeh, sa at hennes synspunkter på menneskerettigheter, spesielt kvinners rettigheter, er blitt lagt merke til internasjonalt. Han håpet de ville bli tatt hensyn til både i og utenfor Iran.

Ramanzanzadeh sa at en representant for reformregjeringen til president Mohammed Khatami vil være til stede for å ønske henne velkommen hjem og gratulere henne når hun kommer tilbake til Iran tirsdag.

Ramanzanzadeh sa tidligere på dagen også at regjeringen var fornøyd med tildelingen, men senere trakk han tilbake uttalelsen som han sa hadde vært hans personlige reaksjon. Han lovte en offisiell reaksjon senere på dagen.

De statlige mediene nevnte ikke tildelingen på flere timer. Først senere på ettermiddagen meldte det statlige fjernsynet i en nøytral melding uten kommentar at Ebadi hadde fått prisen.

Visepresident Mohammad Ali Abtahi, som er en nær medarbeider av president Khatami, sa at tildelingen var gode nyheter for alle iranere, men han understreket at det var hans private synspunkt.

Flere konservative representanter for prestestyret reagerte med raseri på tildelingen.

- Selv om vi er glade for at en iraner fikk prisen, tror vi at Nobels fredspris brukes for politiske målsettinger. Dette betyr at Europa vil fokusere enda mer på menneskerettigheter for å presse Iran, sa Amir Mohebian, som er redaktør for den konservative avisa Resalat.

NTB