Iran har arrestert fire leiemordere med britisk tilknytning

Statlig iransk fjernsyn knytter arrestasjonene til historiske uttalelser fra MI6-sjefen.

QOM: Irans leder Ayatollah Ali Khamenei taler til folkemassene i den hellige byen Qom for tre uker siden. Atomanlegget i Qom anriker uran, som ifølge britisk etteretning skal brukes i atomvåpen. Nå har Iran arrestert fire leiemordere med britisk tilknytning. Foto: AFP
QOM: Irans leder Ayatollah Ali Khamenei taler til folkemassene i den hellige byen Qom for tre uker siden. Atomanlegget i Qom anriker uran, som ifølge britisk etteretning skal brukes i atomvåpen. Nå har Iran arrestert fire leiemordere med britisk tilknytning. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Iranske myndigheter har arrestert fire leiemordere som har britisk tilknytning, melder statlige Press TV.

De fire menneskene skal ha blitt arrestert i byen Marivan, vest i Iran.

- De skal ha utført fem drap de siste to åra, hevder den statlige TV-stasjonen.

- Fikk 8000 dollar for likvidasjon Iransk etteretningstjeneste sier at de har beslaglagt dokumenter og våpen fra «terroristgruppa».

Ifølge lekasjer fra avhør, har det kommet fram at de arresterte ble lovet 20 000 dollar for hver likvidasjon, men kun mottok 8000 dollar.

De skal videre ha tilstått å ha mottatt ordre fra en «Jalil Fattahi», som nå bor i Storbritannia. Han befant seg tidligere i den irakiske byen Suleymaniye.

Ifølge Press TV var Fattahi en av toppene i Komala, en gruppe som skal ha utført en rekke likvidasjoner i Vest-Iran siden den islamske
revolusjonen i 1979.

Kommer etter MI6-uttalelser Forrige uke sa leder for MI6, John Sawers, at de utfører oppdrag inne i Iran for å stoppe landets atomprogram.

- Å stoppe Irans atomambisjoner kan ikke bare bli overlatt til konvensjonelt diplomati. Vi trenger etteretningsledede operasjoner for å gjøre det vanskeligere for land som Iran å utvikle atomvåpen, sa Sawers.

Sawers' uttalelser var historiske, det var første gang lederen for MI6 uttalte seg offentlig på den måten.

- Avsløringen av Irans anrikelse av uran i Qom var en etteretningssuksess. De ledet til diplomatisk press på Iran, med strengere sanksjoner fra FN og EU, som nå begynner å virke. Det iranske regimet må tenke nøye over hva som er i deres beste interesser, sa Sawers.

Uttalelsene MI6-sjefen kom med, knyttes til dagens arrestasjoner av den statlige iranske TV-stasjonen Press.

Iransk etteretning sier at Storbritannia ikke bare har utført spionoppdrag, men også finansiert terroristgrupper som er motstander av det iranske regime.

Artikkelen oppdateres