Iran har produsert plutonium

Det kommer frem i en hemmelig rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran har innrømmet overfor Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) at de har produsert en liten mengde plutonium. Plutonium kan brukes til å produsere atomvåpen.

Men FN har ikke funnet bevis for at Iran har et hemmelig program for å utvikle atomvåpen.

Opplysningene kommer fram i en hemmelig rapport nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til.

Iran har i en lengre periode gjort seg skyldig i flere brudd på internasjonale atomsikkerhetsregler, men har vist økende samarbeid med FNs inspektører, ifølge IAEA.

- I dag er det ingen bevis for et program for å utvikle atomvåpen. Men tatt i betraktning Irans tidligere hemmelighold, vil det ta noe tid før byrået (IAEA) er i stand til å konkludere med at Irans atomprogram kun er for sivile formål, heter det i den hemmelige rapporten.

Innrømmer tester

Iran har også innrømmet overfor IAEA at de gjennomførte «et begrenset antall» tester med uran ved Kalaye elektrisitetsselskap i Teheran i 1999 og 2002, noe de tidligere gjentatte ganger har avvist. Iran har nektet FN-inspektører å ta prøver fra Kalaye, der deler til anrikelsessentrifuger er blitt satt sammen.

I den hemmelige IAEA-rapporten kommer det også fram at Iran har holdt hemmelig en fabrikk for anriking av uran.

USA beskylder Iran for å bruke sitt sivile atomprogram til å skjule forsøk på å utvikle atomvåpen. Iran avviser dette og sier de er blitt tvunget til å holde noen av aktivitetene hemmelige på grunn av tiår med det de mener er ulovlige sanksjoner.

Mandag ble det også klart at Iran formelt har godtatt tilleggsprotokollen til ikkespredningsavtalen (NPT), som gir grønt lys for mer omfattende inspeksjoner av landets atomprogram. Iran leverte IAEA et brev der makthaverne i Teheran godtar strengere inspeksjoner, sa en iransk tjenestemann til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Stanser uranproduksjon

Iran informerte Russland mandag om at landet inntil videre har stanset all produksjon av høyanriket uran.

- Fra og med i dag innstiller vi midlertidig prosessen med å anrike uran, bekreftet Hassan Rohani, sjef for Irans øverste sikkerhetsråd, under et møte med Russlands president Vladimir Putin.

Flere land, blant andre Storbritannia, Tyskland og Frankrike, krever imidlertid at Iran ikke bare stanser selve prosessen med å anrike uran, men også innstiller andre aktiviteter, som forskning og bygging av nye anlegg.

- Vi regner ikke med noen alvorlige unnlatelser. Men vi forventer ikke at den nye rapporten vil være den siste, sier en vestlig diplomat. Han tror rapporten kommer til å konkludere med at ytterligere undersøkelser er nødvendig for å kunne komme fram til en endelig konklusjon.

(NTB)