Flystyrten i Iran

- Iran har ryddet ulykkesstedet

Før utenlandske granskere har ankommet. - Fullstendig absurd, sier ambassadør.

- RYDDET I GÅR: Mesteparten av vrakrestene etter Boeing 737-800-maskinen var fjernet fra åstedet allerede i går, ifølge CBS' korrespondent. Foto: Fatemeh Bahrami / Anadolu / Abacapress / NTB Scanpix
- RYDDET I GÅR: Mesteparten av vrakrestene etter Boeing 737-800-maskinen var fjernet fra åstedet allerede i går, ifølge CBS' korrespondent. Foto: Fatemeh Bahrami / Anadolu / Abacapress / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Iranske myndigheter har ryddet bort mesteparten av vrakrestene etter flystyrten natt til onsdag - før utenlandske etterforskere har ankommet landet. Det melder den amerikanske kanalen CBS' korrespondent Elizabeth Palmer ifølge Al-Arabiya.

Palmer skriver på Twitter at hun i dag ble bedt om å forlate stedet av sikkerhetsstyrker, men var samtidig vitne til at vanlige folk, ikke tjenestemenn, oppholdt seg der og tok med seg vrakrester.

- Ingen sikkerhet. Ingen sperringer. Ingen tegn til granskere, skriver hun.

- Ofrene og særlig deres familier fortjener bedre enn dette. Dette er en helt uakseptabel respons fra Iranerne, tvitrer Michael Stephens, britisk Midtøsten-ekspert og medlem av tenketanken RUSI.

- Fullstendig absurd

TV-bilder viste i går en bulldoser på ulykkesstedet, tilsynelatende i gang med å fjerne vrakrester. I dag tilbakevises dette på det sterkeste av Hamid Baeidinejad, Irans ambassadør til Storbritannia.

- Det er fullstendig absurd, sier ambassadøren ifølge Sky News.

- Flyulykker er et veldig teknisk anliggende. Jeg kan ikke dømme, du kan ikke dømme, reportere på bakken kan ikke dømme. Ingen kan dømme. En utenlandsk minister eller en statsminister kan ikke dømme i denne saken, slår han fast.

SKUTT NED: Denne videoen skal ifølge The New York Times vise at et missil treffer det ukrainske flyet som styrtet utenfor Teheran natt til 8. januar. Vis mer

Viktige bevis

176 mennesker fra en rekke land døde i flystyrten, mange av dem med iransk bakgrunn.

Iran har bedt utenlandske havarikommisjoner om hjelp i etterforskningen. Men å kunne granske et uberørt åsted er sentralt i enhver slik gransking. Blir ting flyttet og fjernet, er det desto vanskeligere å danne seg et bilde av hvordan vrakrestene traff bakken og ble spredt utover - noe som igjen er viktig for å fastslå f.eks. hvorvidt flyet falt ned i ett stykke eller ei.

Dersom åstedet er tuklet med, bidrar det til å fyre opp under spekulasjoner om at det ukrainske flyet med 176 mennesker om bord ble skutt ned av en iransk rakett istedenfor å styrte på grunn av mekanisk svikt.

Åpner de svarte boksene

En rekke vestlige statsledere har uttalt at de har bevis på at PS752 ble rammet av én eller flere raketter, deriblant Canadas statsminister Justin Trudeau, som mistet 63 av sine landsmenn i styrten.

Iran har også avvist å utlevere flyets såkalte svarte bokser til flyprodusent Boeing. Isteden er de ifølge det statlige nyhetsbyrået Irna i ferd med å åpne de svært viktige boksene selv.

Tidligere i dag avviste Ali Abedzadeh, lederen for Irans luftfart, at flyet kan ha blitt truffet av en rakett.

- Vitenskapelig er det umulig at en rakett traff det ukrainske flyet, og slike rykter er ulogiske, sa Abedzadeh på en pressekonferanse ifølge The Guardian.

- Amerikansk psykologisk operasjon

En talsmann for den iranske regjeringen, Ali Rabiei, sier i en separat uttalelse at anklagene om at en iransk rakett traff flyet, skyldes «en amerikansk psykologisk operasjon».

Ifølge den foreløpige rapporten fra den iranske havarikommisjonen, som ble sluppet i går, nådde Boeing 737-800-maskinen en makshøyde på 2400 meter før det begynte å falle.

Malaysia Airlines' rute 17, som ble skutt ned over Øst-Ukraina i 2014, fløy i en høyde på over 10 000 meter da det ble truffet av en rakett.

Tror det ble skutt ned

Den norske flygeren og luftfartseksperten Per Julius Helweg støtter teorien om at flyet ble skutt ned.

- Jeg baserer dette på at vrakområdet er svært stort. Det er usannsynlig at en motorfeil fører til at flydeler treffer bakken over en så stor region, sa han, og viste også til at flyet plutselig forsvant fra radaren - noe som tyder på at det falt fra hverandre på svært kort tid, sa Helweg til Dagbladet i går.

Den internasjonale gravegruppa Bellingcat har ut fra analyse av videoopptak konkludert med at PS752 ble rammet av en rakett skutt opp fra Teheran-forstaden Parand.

En amerikansk etterretningskilde sier til Newsweek at Irans luftforsvarssystemer var i beredskap etter rakettangrepet mot USA-ledede baser i Irak natt til onsdag, og at PS752 ble feiltolket som del av et amerikansk motangrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer