KOM TIL UNNSETNING: Det var dette skipet, USS Farragut, som kom fraktskipet til unnsetning da det ble avfyrt skudd fra det iranske militæret. Foto: SIPA USA
KOM TIL UNNSETNING: Det var dette skipet, USS Farragut, som kom fraktskipet til unnsetning da det ble avfyrt skudd fra det iranske militæret. Foto: SIPA USAVis mer

Iran har tatt kontroll over frakteskip, nå svarer USA

Skudd ble avfyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):

SISTE: Den amerikanske marinen responderte med å sende et fly for å overvåke situasjonen, ifølge CNN.

Et iransk nyhetsbyrå meldte ved 17-tiden at et iransk skip har tatt kontroll over et amerikansk fartøy med et mannskap på 34 i Persiabukta, ifølge NTB. Dette benektet Pentagon.

USA sendte tidlig en båt, USS Farrgut, som kom skipet til unnsetning.

- Ikke amerikansk Ifølge Pentagon er dette et skip som tilhører rederiet M/V Mærsk Tigris. Det var på vei gjennom Hormuz-stredet i Persiagulfen.

Pentagons talsmann, Steve Warren, sier at fartøyet som var involvert seilte under flagg fra Marshall-øyene, og at ingen amerikanere var om bord, ifølge BBC.

Ifølge al-Jazeera skal det iranske militæret ha bordet skipet fordi skipet tok seg inn i iransk territorialfarvann.

Pentagon mente at det var «upassende» å fyre av skudd mot tankeren.

Selv om Marshall-øyene fikk full selvstendighet fra USA i 1986, så har USA fortsatt full myndighet og ansvar for landets sikkerhet og forsvar, ifølge Washington Times.

Ble løsnet skudd Båtens kaptein ble kontaktet av iransk militær da han var på vei gjennom Persiagulfen. Militæret skal ha ønsket at båten skulle ta seg nærmere mot iransk territorialfarvann. Dette skal kapteinen ha nektet å gjøre.

PERSIAGULFEN: Ifølge Pentagon var M/V Maersk Tigris-skipet på vei gjennom Hormuz-stredet da det iranske militæret avfyrte skudd. Dette er i utgangspunktet en internasjonal anerkjent transportrute, og er sjøveien inn og ut fra De forente arabiske emirater.
PERSIAGULFEN: Ifølge Pentagon var M/V Maersk Tigris-skipet på vei gjennom Hormuz-stredet da det iranske militæret avfyrte skudd. Dette er i utgangspunktet en internasjonal anerkjent transportrute, og er sjøveien inn og ut fra De forente arabiske emirater. Vis mer

Da kapteinen motsatte seg iranske styrkers ordre, ble skudd avfyrt fra det iranske militæret. Da tok kapteinen ordrene på alvor, og begynte å styre båten mot land, ifølge CNN.

Talsmann fra Pentagon, Steve Warren, sier at MV Maersk Tigris skipet sendte ut en faremelding, som ble plukket opp av den amerikanske marinen. Dermed var USS Farragut på vei. Det nærmeste amerikanske krigsskipet var 60 nautiske mil unna, ifølge CNN.

Skipet ble ført inn til den iranske havnebyen Bandar Abbas.

Konsekvenser Dette kan få alvorlige konsekvenser for atomvåpenavtalen mellom USA og Iran.

Ifølge New York Times har ikke amerikanske og iranske myndigheter snakket sammen ennå om episoden som fant sted i Persiagulfen i ettermiddag.