Iran har tatt kontroll over svenskeid oljetanker

Selskapet får ikke kontakt med skipet. Britiskeid supertanker fikk lov til å seile videre.

STENA IMPERO: Det er tankeren Stena Impero som er ført til havn på iransk side i Hormuzstredet. Foto: Stena Bulk
STENA IMPERO: Det er tankeren Stena Impero som er ført til havn på iransk side i Hormuzstredet. Foto: Stena BulkVis mer

En oljetanker med britisk flagg ble tidligere fredag kveld oppbrakt av den iranske Revolusjonsgarden og ført inn til havn på iransk side av Hormuzstredet.

Det svenske selskapet Stena Bulk bekrefter på sine nettsider at deres skip, «Stena Impero», ble tilnærmet av flere uidentifiserte fartøy.

- Det eneste vi kan si på nåværende tidspunkt er det vi har sagt i pressemeldingen, sier Will Marks, representant for Stena Bulk, til Dagbladet.

Han sier de ikke har fått kontakt med skipet og at de jobber med britiske og svenske myndigheter for å få klarhet i situasjonen.

Enda et skip ble seinere meldt oppbrakt av Iran, meldte CNN. Det var snakk om den britiskeide supertankeren «Mesdar», som seiler under liberisk flagg, skriver kanalen.

Klokka 23.05 melder Sky news at «Mesdar» har fått lov til å seile videre etter å ha blitt bordet. Personene ombord skal være i god behold, ifølge skipets eier.

Ifølge Reuters skal «Mesdar» ha blir bordet 40 minutter etter «Stena Impero».

HORMUZSTREDET: Her skal oljetankeren Stena Impero ha blitt innhentet av den iranske revolusjonsgarden. Grafikk: Marinetraffic.com
HORMUZSTREDET: Her skal oljetankeren Stena Impero ha blitt innhentet av den iranske revolusjonsgarden. Grafikk: Marinetraffic.com Vis mer

Trump: - Vi har krigsskip i området

USAs President, Donald Trump er briefet om situasjonen. Til pressen utenfor det hvite hus sier han ifølge CNN at de følger situasjonen tett.

- Dette beviser hva jeg har sagt om Iran. De gir oss ikke noe annet enn problemer, sier Trump.

Han bemerket at USA selv har få oljetankskip i området, men at den amerikanske tilstedeværelsen i regionen er betydelig.

-Vi har mange skip der, og det er krigsskip, sier han.

Trump peker på det tette forholdet mellom USA og Storbritanina.

Ifølge Sky news politiske redaktør, Sam Coates, kaller den britiske utenriksminsiteren, Jeremy Hunt, Irans handlinger uakseptable.

23 om bord

Den London-registrerte tankeren Stena Impero hadde 23 personer om bord da den skal ha blitt innhentet av Iran.

- Vi kan dessverre ikke gå ut med nasjonalitet på dem som er om bord i skipet på nåværende tidspunkt, sier Will Marks.

Den iranske revolusjonsgarden bekrefter selv at de har beslaglagt en britisk oljetanker i Hormuzstredet, ifølge AFP.

Revolusjonsgarden sier de oppbrakte skipet for å ha brutt internasjonale maritime regler, skriver Sky news.

Samarbeider med britiske myndigheter

Stena Bulk har ikke fått meldinger om at det skal være skadde blant mannskapet.

Skipet ble oppbrakt av hurtigbåter og et helikopter da det skulle passere Hormuzstredet på vei mot Al Jubail i Saudi-Arabia.

Aksjonen mot den svenskeide tankeren ses i sammenheng med den iranske tankeren «Grace 1», som ble oppbrakt av britiske soldater utenfor Gibraltar 4. juli.

Skipet ble tatt i arrest, og seilingsforbudet ble fredag forlenget med 30 dager.

Rå maktkamp

Gunnar Fermann Professor ved NTNU og ekspert på utenrikspolitikk, sier til Dagbladet at dette er en del av en rå maktkamp.

- Min analyse er at dette er en del av Vestens embargo mot Syria som innebærer at Iran ikke får frakte olje til Assads regime. Det Iran nå gjør ved å kapre et britisk skip er rett og slett svar på tiltale.

Fermann peker på den siste tids hendelser og sier at dette er enda et steg opp i opptrappingen av konflikten mellom vestlige makter, som USA og Storbritannia, og Iran.

- Dette er et slags «hvem viker først»-spill. Normalt så er det jo den minste parten som vil vike, men vi må huske på at Iran ikke er alene her. Her er det snakk om en akse med Assad i Syria, Russland og Iran på en side mot vesten. Hadde Iran stått alene ville de vært ferdige allerede, sier Fermann.