Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran henretter tenåringsjente

Stakk ihjel voldtektsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En atten år gammel jente er dømt til døden i Teheran etter at hun drepte en mann hun sier forsøkte å voldta henne, melder AFP.

Kvinnen, som kun er identifisert som Nazanin sa i rettssaken at hun handlet i nødverge da hun stakk mannen til døde i mars i fjor, ifølge den iranske avisen Etemad.

Nazanin var da sytten år gammel.

Hun hadde vært ute med sin niese og deres kjærester utenfor Teheran da to menn hadde begynt å plage dem. Jentenes kjærester stakk fra stedet.

- Jeg begikk mord for å forsvare meg og min niese, jeg mente ikke å drepe ham, sa jenta under rettssaken.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre, fordi ingen kom for å hjelpe oss.

En annen kvinne ble i januar i fjor frikjent for drap i nødverge etter en sju år lang kamp i retten, og i oktober 2004 ble en 16-årig jente hengt foran en folkmengde etter å ha begått handlinger «uforenlige med kyskhet».

Presses av EU

EU og flere humanitære organisasjoner har forsøkt å legge press på Iran for å stoppe henrettelser av mindreårige, og FNs generalforsamling har vedtatt en ikke-bindende resolusjon som fordømmer praksisen.

Kari Vogt, førstemanuensis i religionshistorie ved Universitetet i Oslo sier det er sterke krefter innad i Iran som nå åpent kritiserer vokterrådets offisielle, konservative fortolkning av religiøst basert strafferett i Iran. Flere ayatollaher har uttalt at praksisen ikke er i tråd med islamsk lov. I tillegg kommer presset fra EU.

- EU og Iran er allerede på kant på grunn av atomvåpenpolitikken, og det forvansker kommunikasjonen, sier Vogt til Dagbladet.no.

Vil ha lovendring

Vokterrådet har svart på kritikken, og mener de ikke henretter mindreårige, ettersom forbrytere holdes i fengsel til de er myndige før de blir drept. Nasjonalforsamlingen har også foreslått en ny lov som forbyr dødsstraff og pisking av personer som begår straffbare handlinger mens de er mindreårige.

Men denne må godkjennes av vokterrådet.

Ifølge iransk lov kan jenter nå dømmes til døden fra ni års alder, mens gutter må være over 12, ettersom Sharia-lovgivningen regner at en person kan straffes etter at han eller hun går over i puberteten.

Selve henrettelsen skjer etter at denne personen fyller 18 år.

Årets første henrettelse i Iran skjedde ifølge iranske medier på fredag, og minst 81 mennesker ble drept i fjor. Ifølge Amnesty ble minst 159 henrettet året før.

Listen over forbrytelser som leder til dødsstraff i Iran er lang. Blant dem er mord, voldtekt, væpnet ran, frafall fra islam, blasfemi, alvorlige narkotikaforbrytelser, gjentatte homofile handlinger, utroskap, prostitusjon, landsforræderi og spionasje.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling