Iran henrettet 16 år gammel jente

Iranske myndigheter har henrettet en 16 år gammel jente som var anklaget for usømmelig opptreden. Ateqeh Rajabi ble hengt i en sentrumsgate i byen Neka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amnesty International er opprørt over henrettelsen, og viser til at den unge jenta skal ha vært sinnslidende.

Ateqeh Rajabi fikk heller ikke tilgang til forsvarer under rettssaken, som ble innledet ved at dommeren skjelte ut ungjenta for måten hun var kledd på.

Dommeren hevdet også at Ateqeh var 22 år gammel, mens jentas identitetspapirene ifølge Amnesty viser at hun var seks år yngre.

- Skarp tunge

Ifølge Amnesty, som viser til den iranske nettsiden Peyk-e Iran, ble hun hengt i en sentrumsgate i Neka i Irans nordlige Mazandaran-provins 15. august.

Dommeren som avsa dødsdommen la selv løkken rundt jentas hals, og skal ha sagt at hun ble henrettet for sin «skarpe tunge».

En mannlig medtiltalt, som Ateqeh Rajabi skal ha opptrådt «usømmelig» sammen med, ble dømt til 100 piskeslag og løslatt etter at han hadde mottatt straffen.

Ti barn

Ateqeh Rajabi er ifølge Amnesty det tiende barnet Iran har henrettet siden 1990, og menneskerettsorganisasjonen har en rekke ganger tidligere bedt myndighetene i landet om å stanse praksisen.

Den iranske nasjonalforsamlingen behandlet senest i desember 2003 en lov om å heve grense for henrettelser til 18 år, men loven skal aldri ha blitt ratifisert av det såkalte Vokterrådet.

Amnesty viser til at Iran ved å undertegne flere internasjonale konvensjoner har forpliktet seg til ikke å henrette mindreårige.

NTB