ETTERRETNINGSTJENESTEN: En mann i 50-åra skal være pågrepet for spionasje i Iran, ifølge iranske myndigheter. Her er hovedkvarteret til MI6 i London. Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga/NTB Scanpix
ETTERRETNINGSTJENESTEN: En mann i 50-åra skal være pågrepet for spionasje i Iran, ifølge iranske myndigheter. Her er hovedkvarteret til MI6 i London. Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga/NTB ScanpixVis mer

Iran hevder de har pågrepet en mann i 50-åra for spionasje

Skal ha innrømmet at han jobbet for britiske MI6.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En forretningsmann i 50-åra har blitt pågrepet i byen Kerman i Iran for spionasje. Iran hevder mannen jobbet for britisk etterretning, melder BBC.

Iranske myndigheter hevder at mannen har innrømmet alt, og har fortalt dem a than har hatt elleve møter med MI6-agenter på både innsiden og utsiden av Iran. Minst ett av møtene skal ha skjedd i London, ifølge iranske medier.

Hemmelige møter - Den tiltalte har hatt 11 møter ansikt-til-ansikt med britiske etterretningsoffiserer, og i hvert av disse møtene har han gitt spesifikk informasjon som de har bedt ham innhente, sier Dadkhoda Salari, som leder Irans Revolusjonsdomstol i Kerman.

Salari hevder at landets myndigheter kan bevise at han har drevet etterretningsvirksomhet i landet i 10 måneder.

Britiske medier bemerker at det er uvanlig at Iran går offentlig ut med pågripelsen av påståtte spioner. Det er nemlig ikke sjeldent at iranske borgere blir pågrepet og beskyldt for å spionere for fremmede makter.

Diplomatisk krise Saken kan nå potensielt skape en diplomatisk krise, melder Daily Telegraph. For tidspunktet for pågripelsen kommer på en kritisk fase i gjenopprettelsen av diplomatisk forbindelse mellom London og Teheran.

Britene brøt all kontakt med iranerne etter angrepet mot den britiske ambassade i Teheran for to år siden.

Men den siste tida har det blitt mer og mer kontakt mellom vestlige ledere og lederskapet i Iran.

- «Gamle Iran» lever Eksperter mener pågripelsen, og ikke minst offentliggjøringen av denne, trolig er en bevisst handling fra konservative hardlinere som ikke ønsker den nye atomavtalen mellom Iran og Vesten.

- Det iranske regimet har den siste tida gjort en fantastisk PR-jobb for å vise at landet er klare til å forhandle. Men denne saken viser at «gamle Iran» fremdeles lever i beste velgående, sier professor Ali Ansari, som er direktør for Institutt for iranske studier ved St. Andrews-universitetet, til Daily Telegraph.

Britiske myndigheter vil ikke kommentere saken fordi de aldri kommenterer saker som handler om de hemmelige tjenestene.

JAMES BOND-INSPIRERT: Et iransk nyhetsbyrå lot seg inspirere av James Bond da de laget et bilde til å illustrere saken om den britiske spionen som skal være pågrepet i landet.
JAMES BOND-INSPIRERT: Et iransk nyhetsbyrå lot seg inspirere av James Bond da de laget et bilde til å illustrere saken om den britiske spionen som skal være pågrepet i landet. Vis mer