Iran hevder dette er filmet med en amerikansk drone

«En ny demonstrasjon av våre millitære framskritt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Iranske myndigheter har publisert videoen du kan se øverst i denne saken. Den skal stamme fra et ubemannet amerikansk fly, som iranerne fikk tak i for litt over ett år siden.

Nå mener iranerne at de har klart å hacke seg inn i dronens datateknologi, noe de stolt melder at er nok en demonstrasjon på landets millitære framskritt.

Statlig TV sendte denne uka en video som skal stamme fra dronen.

Ifølge TV-kanalen viser bildene en amerikansk flybase i Kandahar-regionen i Afghanistan. TV-stasjonen sendte også bilder av dronen som ble offentliggjort i 2011 og bilder av iranske soldater som arbeider med flyet.

Er den ekte? Ifølge New York Times havnet USA i en flau situasjon da iranerne fikk tak i dronen. Dersom de også har klart å lure den avanserte teknologien og klarer å hente ut hemmeligheter fra den, er det nok et tilbakeslag for amerikanerne.

Amerikanske medier lar seg derimot ikke imponere av iranernes prestasjon. Videoen beskrives som «ganske kjedelig» av Washington Post, som også legger til at det er usikkert om videoen er ekte.

CNN melder at videoen ikke lar seg uavhengig bekrefte, og at Pentagon ikke har kommentert nyheten.

- Vi har klart å få tak i dataen i dronen, det klarte vi med en gang vi fikk den ned, sier general Amir Ali Hajizadeh ifølge nyhetsbyrået AP.

- De ville blitt fanget Generalen legger til at iranske myndigheter fryktet at USA ville innlede et luftangrep for å hindre dem fra å finne hemmelighetene i dronen. Men dette avviste Irans millitærstrateger som en umulighet.

- De ville ha blitt fanget og det hadde skapt et større problem for USA, sier generalen selvsikkert.

USA har i stor stil benyttet seg av ubemannede droner i kampen mot terrorisme i Midtøsten. Iran hevder at også de er i ferd med å utvikle avansert droneteknologi.

Det statlige nyhetsbyrået Fars meldte tidligere i uka at landet har startet produksjonen av egne droner som fungerer, og at disse også skal selges til utlandet.