Iran holder fortsatt på britiske soldater

15 soldater ble anholdt under rutinetokt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De 15 britiske soldatene som ble anholdt i går, sitter fortsatt i Iran. Storbritannia forlangte at soldatene ble løslatt umiddelbart, men iranske myndigheter nektet. Nå pågår det diplomatiske arbeidet med å få dem løslatt.

Bekjemper smugling

De 15 var om bord på det britiske marinefartøyet HMS Cornwall på et rutinetokt i Gulfen. Dette er flaggskipet til de britiske styrkene som er i Irak og skipet patruljerer irakisk farvann i den nordlige delen av Gulfen for å bekjempe smugling, skriver BBC.

Soldatene hadde vart på inspeksjon i et irakisk fartøy og ble arrestert da de returnerte til to småbåter. Det var et helikopter som observerte at båtene beveget seg i retning Shatt al-Arab til iranske baser.

I ulovlig farvann

Iranske myndigheter mener britene oppholdt seg i ulovlig farvann og har levert en protest til Storbritannias charge d\'affaire i Teheran.

BBCs korrespondent har vært om bord på HMS Cornwall og beskrev stemningen som stille men målbevisst og at de fleste tror dette vil være over før eller senere.

Dette skjer samtidig som FNs sikkerhetsråd skal stemme over ytterligere sanksjoner mot Irans atomprogram.

FANGET: 15 av soldatene på HMS Cornwall er tatt til fange. Foto: EPA/Scanpix
FANGET: 15 av soldatene på HMS Cornwall er tatt til fange. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Ført til Iran

De 15 soldatene ble ført til Teheran. Der skal de forklare sin «aggressive oppførsel» ifølge Sky News. Blant de femten skal det være minst én kvinne.

Kommandør for styrken, Nick Lambert har sagt til Sky News at han håper dette er en misforståelse som kan få en rask løsning. 

Åtte anholdt i 2004

Dette er ikke første gang Iran anholder britiske marinesoldater.

I 2004 ble åtte soldater anholdt i tre dager etter at de kom inni iranske farvann. De åtte fikk bind for øynene og ble tvunget til å be om unnskyldning på iransk TV før de ble sluppet fri.