Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran ikke invitert til Syria-konferanse

Inviterer 30 andre land.

IKKE INVITERT: Syria er ikke invitert til Syria-konferanse. Her er utenriksministeren Javad Zarif under en pressekonferanse. Foto: EPA/Abedin Taherkenareh/NTB Scanpix
IKKE INVITERT: Syria er ikke invitert til Syria-konferanse. Her er utenriksministeren Javad Zarif under en pressekonferanse. Foto: EPA/Abedin Taherkenareh/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sendte mandag ut invitasjoner til 30 land til fredskonferansen i Genève om Syria. Men Iran er ikke blant de inviterte.

Derimot er Saudi-Arabia og naboland som Jordan, Tyrkia og Irak blant dem som er invitert til konferansen som etter planen går av stabelen i Montreux 22. januar før den flyttes til Genève.

Listen over inviterte ble fastsatt på et møte mellom Russland, USA og FN i desember. USA har hele tiden vært imot at Iran skulle inviteres, mens Russland mener Iran burde være med. Også Ban Ki-moon mener Iran burde delta.

- Vi vet alle at den aktive støtten fra regionale nasjoner er viktige for en politisk løsning, sier Bans talsmann Farhan Haq.

USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov skal etter planen møtes 13. januar for å drøfte hvilken rolle Iran kan spille for å få slutt på den tre år lange krigen.

USA insisterer på at Iran, som er en viktig støttespiller for Syrias president Bashar al-Assad, må godta en erklæring fra 2012 om en overgangsregjering og at Assad ikke kan spille noen rolle i det framtidige Syria.

Men søndag åpnet Kerry for første gang for at Iran iallfall kan spille en indirekte rolle i forhandlingene. Iran avviste imidlertid dette og sier at de bare vil godta en rolle som respekterer deres verdighet.

Irans rolle har vært en av hindringene som har forsinket arbeidet med å arrangere Genève-konferansen.

Andre hindringer har vært i det hele tatt å få krigens aktører til å ville komme. Det syriske regimet har etter press fra Russland godtatt å komme, men det er ennå ikke klart om de vestlig-støttede opprørerne vil delta.

De islamistiske gruppene som overtar stadig mer av den militære kampen mot regimet, også ved å krige direkte mot den mer sekulære opposisjonen, er ikke blitt invitert og ville uansett ikke delta i Genève.

(NTB)