KOMMER MED KRAV:  Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, kommer nå med krav om at sanksjonene mot Iran må opphøre umiddelbart, hvis en atomvåpenprogram mellom Iran og vesten inngås. Her er han med på et møte i hovedstaden Teheran. Foto: Ap / Scanpix
KOMMER MED KRAV: Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, kommer nå med krav om at sanksjonene mot Iran må opphøre umiddelbart, hvis en atomvåpenprogram mellom Iran og vesten inngås. Her er han med på et møte i hovedstaden Teheran. Foto: Ap / ScanpixVis mer

Iran: Ikke noen garanti om endelig atomvåpenavtale

Harde krav fra Irans åndelige leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, går nå ut og advarer USA og vesten om at den foreløpige atomvåpenprogram-avtalen ikke er noen «garanti» om at en endelig avtale til slutt blir klar, melder både BBC og Reuters.

I forrige uke klarte Iran og de andre verdensmaktene å bli enige om et rammeverk. Men hvis en avtale skal nås, sier Iran nå at sanksjonene mot Iran må opphøre «fra og med den første dagen», idet avtalen er ingått, ifølge Khamenei.

Uenige om sanksjonene USA ønsker ikke full sanksjonsstopp fra første dag, og meldte i går at de ønsker en nedtrapping i sanksjonene mot Iran. Khamenei liker de amerikanske uttalelsene dårlig:

- Alle sanksjonene bør bli fjernet idet avtalen er signert. Hvis fjerningen av sanksjonene avhenger av andre ting, hvorfor startet de forhandlinger med oss da? Spør Irans åndelige leder.

- Iran får frie tøyler Iran og USA har forhandlet om avtalen i flere år, og USA og president Obama legger svært stor prestisje i å nå en avtale med sin tidligere fiende.

- USA og Obamas dype ønske om å få til en atomavtale med Iran har gjort at USA i stor grad har gitt Iran frie hender til å gjøre hva de vil på bakken i Irak, Jemen og Syria. Det iranske regimet jobber systematisk for å øke sin regionale makt ved å produsere sektrisk konflikt i disse landene. Det gir IS svært gode vekstvilkår, sier Henrik Thune, forsker og Midtøsten-ekspert, til Dagbladet nylig.

Han fortsatte:

- En atomavtale er en veldig viktig ting. Obama er politisk avhengig av den - og den er innenrikspolitisk viktig. Men arbeidet med å få i stand avtalen har kommet samtidig med sammenbruddet i Irak og Syria. USA og Obama betaler nå en ganske høy pris for å få i stand en eventuell atomavtale, mener Irak-eksperten.

- Verken for eller mot Avtalen binder Iran i forhold til deres atomvåpenprogram, som skal nedskaleres med mer enn to-tredjedeler. Sanksjoner fra både FN, Europa og USA skal bli færre, hvis iranerne samarbeider. 

Men iranerne har ikke tenkt å gi seg lett: I en uttalelse på nettsida til Khamenei skriver han at «det er mulig at den ikke-troverdige sida (de seks verdensmaktene som har vært med og forhandlet avtalen, journ.anm) vil innføre begrensninger mot vårt land når det gjelder detaljene», skriver han.

Khamenei sier at han har tiltro til apresident Hassan Rouhanis forhandlingsteam, men advarer samtidig om de «djevelske» intensjonene til USA.

- Jeg er verken for eller mot avtalen. Det viktigste ligger i detaljene, sier han i en tale som ble sendt på Irans statlige tv.