Iran innleder omstridt Holocaust-konferanse

Skal diskutere om jødeutryddelsene virkelig skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Iran åpnet mandag en omstridt konferanse om nazistenes jødeutryddelse der flere kontroversielle forskere deltar.

Blant deltakerne er den franske professoren Robert Faurisson, som mener det ikke ble brukt gasskamre under annen verdenskrig og som ble idømt en betinget dom i Frankrike i oktober.

Tvetydig

- Målet for denne konferanser er ikke å benekte eller bevise Holocaust, men å gi europeiske forskere muligheten til å dele sine synspunkter om dette historiske fenomenet, sa utenriksminister Manouchehr Mottaki ifølge NTB da han åpnet konferansen i dag.

Men en talsmann for Irans utenriksdepartement, Manouchehr Mohammadi, legger fram et annet og mer ekstremt utgangspunkt for konferansen. 

- I første omgang vil vi spørre : skjedde virkelig Holocaust? Og andre problemstilling blir : hvis det skjedde, hva var omfanget?

- Påstanden om at seks millioner jøder ble drept i denne hendelse, er den sann eller ikke?, spør Mohammadi ifølge BBC.

Ku Klux Klan

OMSTRIDT:Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som støtter konferansen, har gjentatte ganger stilt spørsmål om Holocausts eksistens. Foto: EPA/ Scanpix
OMSTRIDT:Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som støtter konferansen, har gjentatte ganger stilt spørsmål om Holocausts eksistens. Foto: EPA/ Scanpix Vis mer

Også østerrikeren Frederick Töben deltar på konferansen i Iran. Han er kjent for å hevde at omfanget av Holocaust er overdrevet og har sonet flere måneder i fengsel i Tyskland for å ha spredt rasehat.

I tillegg skal tidligere Ku Klux Klan-medlemmet David Duke legge fram en rapport i Iran.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som støtter konferansen, har gjentatte ganger stilt spørsmål om Holocausts eksistens og har gått så langt som å kalle jødeutryddelsen en myte.

Ifølge BBC fordømmes konferansen av Tyskland, hvor det er straffbart å benekte HOlocaust. Også Israel og USA fordømmer møtet.