Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran innrømmer: - Skjøt ned fly

«Menneskelig feil» er årsaken, men denne feilen ble gjort på grunn av de amerikanske truslene og presset, ifølge Irans ledere.

SKJØT NED: Iran innrømmer at de «utilsiktet» skjøt ned passasjerflyet som styrtet utenfor Teheran onsdag morgen. Foto: Reuters / NTB scanpix
SKJØT NED: Iran innrømmer at de «utilsiktet» skjøt ned passasjerflyet som styrtet utenfor Teheran onsdag morgen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Iran innrømmer at de «utilsiktet» skjøt ned det ukrainske passasjerflyet som styrtet utenfor Teheran tidligere denne uka, skriver nyhetsbyrået AP.

Den iranske presidenten Hassan Rouhani melder at «menneskelig feil» var årsaken, men sier videre at det var de amerikanske truslene som førte til at feil ble gjort, melder Iran på Twitter.

Også landets utenriksminister, Javad Zarif, melder det samme: «Menneskelig feil i krisetid: Amerikansk eventyrlyst førte til katastrofe. Våre dypeste unnskyldninger og kondolanser til vårt folk, ofrenes familier og andre nasjoner som er berørt», skriver Zarif.

Beklager og vil lære

Flyet skal ifølge Iran ha flydd nær et «sensitivt militært senter», som tilhører Revolusjonsgarden, og ble forvekslet med et «fiendtlig mål», heter det i en uttalelse fra det iranske militæret.

I uttalelsen står det også at Iran er i «høyeste beredskapstilstand» som følge av spenningene med USA

- Under disse forholdene, og på grunn av menneskelig feil, og på en utilsiktet måte, ble flyet truffet, heter det i uttalelsen fra militæret.

Iran beklager katastrofen og legger til at de vil oppgradere systemene sine for å forhindre slike «feil» i framtida, skriver Sky News.

I uttalelsen legges det til de som er ansvarlige for nedskytningen vil bli stilt for retten.

SKUTT NED: Denne videoen skal ifølge The New York Times vise at et missil treffer det ukrainske flyet som styrtet utenfor Teheran natt til 8. januar. Vis mer

«Trist dag»

«En trist dag. Den foreløpige konklusjonen av militærets etterforskning: Menneskelig feil på et krisetidspunkt, forårsaket av amerikansk hensynsløshet, førte til katastrofe. Våre dype beklagelser, unnskyldninger og kondolanser til vårt folk, til ofrenes familier og til andre berørte nasjoner», skriver Irans utenriksminister Javad Zarif på Twitter.

Også president Hassan Rouhani beklager på Twitter den «katastrofale feilen».

«Etterforskningene vil fortsette for å identifisere og rettsforfølge denne store tragedien og utilgivelige feilen», skriver Rouhani.

Alle de 176 personene om bord ble drept da flyet ble skutt ned og styrtet utenfor Teheran onsdag morgen.

Iran har i kjølvannet av styrten hardnakket benektet at de hadde noe med flystyrten og gjøre.

Fredag avviste Ali Abedzadeh, lederen for Irans luftfart, at flyet kan ha blitt truffet av en rakett.

- Vitenskapelig er det umulig at en rakett traff det ukrainske flyet, og slike rykter er ulogiske, sa Abedzadeh på en pressekonferanse ifølge The Guardian.

Men nå snur altså Iran.

En rekke vestlige ledere har i kjølvannet av styrten uttalte at de har bevis på at flyet ble rammet av én eller flere raketter, deriblant Canadas statsminister Justin Trudeau, som mistet 63 av sine landsmenn i styrten.

Både USA og Canada antydet også at Iran kunne ha skutt ned flyet ved et uhell, men selv disse påstandene ble avvist av Iran som «psykologisk krigføring mot Iran».

Ryddet bort vrakrester

Fredag ble det meldt at iranske myndigheter hadde ryddet bort mesteparten av vrakrestene etter onsdagens styrt, før utenlandske etterforskere hadde ankommet landet.

Dette skjedde på tross av at Iran hadde bedt utenlandske havarikommisjoner om hjelp i etterforskningen, og at det å kunne granske et uberørt åsted er sentralt i enhver slik gransking.

Den internasjonale gravegruppa Bellingcat har ut fra analyse av videoopptak konkludert med at flyet ble rammet av en rakett skutt opp fra Teheran-forstaden Parand.

En amerikansk etterretningskilde sier til Newsweek at Irans luftforsvarssystemer var i beredskap etter rakettangrepet mot USA-ledede baser i Irak natt til onsdag, og at PS752 ble feiltolket som del av et amerikansk motangrep.

FLYSTYRT: 176 personer omkom, da et fly på vei fra Iran til Ukraina styrtet like etter avgang. Video: Expressen Vis mer

Flyet som ble skutt ned var eid av et ukrainsk selskap og var på vei til Kiev. Det var sju forskjellige nasjonaliteter om bord på flyet.

82 iranere, 63 kanadiere, elleve ukrainere, ti svensker, fire afghanere, tre tyskere og tre briter skal ha vært om bord.

Fredag bekreftet Sveriges utenriksminister Ann Linde at 17 av passasjerene som omkom bodde i Sverige. Ti var altså svenske statsborgere, mens ytterligere sju var bosatt i landet.

Det ukrainske flyet styrtet bare timer etter at Iran hadde gjennomført et angrep mot amerikanske militærbaser i Irak.

Dette var en hevn for at USA drepte den mektige iranske generalen, Qasem Soleimani, som ledet Quds-styrken i Revolusjonsgarden, i et droneangrep natt til fredag i forrige uke.

Oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media